Free

Milyen egy mérgező barátság? Így szabadulj meg tőle!

Loibl Fanni | 2023-01-29
Egy mérgező barátság meglepően sok fájdalommal és stresszel járhat. Nem csak kibillent az egyensúlyodból, de – épp úgy, ahogy egy egészségtelen párkapcsolat – nehézzé teheti a mindennapjaidat is. A szakértők szerint jobb, ha minél hamarabb felismered a helyzetet és véget vetsz az ilyen kötelékeknek.

A rossz hír az, hogy a legtöbb esetben sajnos az a probléma, hogy későn ismerjük fel, hogy egy mérgező barátság kúszott be a mindennapjainkba. Honnan tudjuk tehát, hogy egy ilyen toxikus viszonnyal van dolgunk és hogyan szabaduljunk meg tőle?

Ezekből a jelekből ismered fel 

Ha azt érzed, hogy nincs kölcsönösség, hogy csak te adsz, és a köztetek lévő kapcsolat inkább egy munka, mintsem örömforrás, akkor érdemes elgondolkodnod. Ha szorongást érzel a találkozók előtt (és idegességet utánuk), az is rossz ómen. De intő jel lehet még, ha folyton feléd helyezi magát a másik fél. Például lekicsinylő megjegyzéseket tesz, vagy nem tartja fontosnak a véleményedet és a gondjaidat. Ez alapvetően egy egészségtelen dinamika, amelyben mindketten sérülhettek, de leginkább az az illető, amelyiken uralkodni próbálnak.

Dr. Kalanit Ben-Ari terapeuta és kapcsolati szakértő szerint azonban nincs eredendően rossz barát. Előfordulhat viszont, hogy a két barát közötti dinamika természete felzaklatja az egyiküket. Ez azonban Dr. Ben-Ari szerint leginkább a különböző kötődési stílusok eredménye lehet.

Ha egy kapcsolat egyoldalú, akkor érdemes minél hamarabb megszüntetni. (Forrás: 123rf)

Így lépj ki egy mérgező barátságból

Először is: vizsgáld meg, hogy valóban mérgező-e a barátság. Lehet, hogy csak egy félreértésről van szó, és az is lehet, hogy egy kamaszkori barátságod ér éppen véget. Ha viszont bebizonyosodik, hogy egy toxikus kapcsolattal van dolgod, akkor sem kell, hogy rögtön kenyértörésre kerüljön a sor. 

A második lépés, hogy beszélgess el a barátoddal! Azonban Kendal Phillips texasi tanácsadó szerint a barátság csak akkor menthető meg, ha mindkét fél hajlandó küzdeni érte. Ez azt is jelenti, hogy a mérgező személy elismeri, hogy kiemelt szerepet játszott abban, hogy a barátság ilyenné vált, és hajlandó a fejlődésre.

Ha ez nem működik, akkor viszont nincs más választás: el kell búcsúznod attól, aki annyi stresszt és fájdalmat okozott neked! Készülj fel mentálisan és maradj nyugodt amennyire csak tudsz! Bár az elválás nagy valószínűséggel fájdalmas lesz, hamarosan meglátod, hogy megéri ezt a lépést megtenni. Hosszú távon ugyanis békét, megkönnyebbülést és kiegyensúlyozottságot hoz majd az életedbe.

Dr. Ben-Ari a felépülés idejére belső munkát és önvizsgálatot javasol: szerinte érdemes emlékezni a barátság pozitív oldalaira is (ami segítheti a megbocsátást), valamint arra, hogy mit tanultál a másik féltől és ebből a helyzetből. Ajánlott megvizsgálni azt is, hogy miért és hogyan kerültél ebbe a kapcsolatba, hogy legközelebb már felismerd, mielőtt sérülnél. 

Via