Uni

Mikrotanúsítvány bevezetését tervezi a kormány

UNIside | 2023-10-04
A szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzések igazolására egységes mikrotanúsítványok bevezetését tervezi a kormány. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára ma jelentette ezt be Budapesten egy szakmai konferencián.

A felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció egymással összekapcsolódó fontos területek, amelyek feladata a magyar gazdaság és a magyar társadalom jelenlegi és jövőbeni igényeinek kiszolgálása – emelte ki Hankó Balázs az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) magyarországi helyzetét bemutató rendezvényen az MTI közleménye szerint. 

Gyakorlati tapasztalat és gyors képzések

A felsőoktatásnak fontos feladata, hogy gyakorlati tapasztalattal rendelkező diplomás szakembereket képezzen. Ez a magyar munkaerőpiac „tudásgazdagságát”, innovációját és kreativitását fokozza. A mikrotanúsítványok bevezetése is ezt támogatná, amelyek a szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzést igazoló dokumentumok lennének. Az államtitkár kiemelte, hogy a mikrotanúsítványok rendszerének köszönhetően a szakképzés moduláris rendszeréből részszakmák és alapszakmák jöhetnének létre, a felsőoktatásban pedig kredit is járna az elvégzésükért. A felnőttképzésnek reagálnia kell a hirtelen változó gazdasági és környezeti elvárásokra. A mikrotanúsítványoknak köszönhetően gyors képzéseket lehetne biztosítani, amelyek erősítenék a munkaerőpiaci hatékonyságot is. – írja az MTI. 

A felsőoktatásnak fontos feladata, hogy gyakorlati tapasztalattal rendelkező diplomás szakembereket képezzen. (Fotó:123rf)

Versenyképesség és digitalizáció

A magyar felsőoktatásból 12 egyetem a világ legjobb öt százalékában van. Az államtitkár szerint a cél az, hogy Magyarország még versenyképesebb legyen, és bekerüljön Európa első öt olyan országa közé, ahol jó élni és dolgozni. Fontos mérföldköve a fejlődésnek a digitális tananyag lehetne, amely a magyar felsőoktatásban és szakképzésben egyre szélesebb körben elérhető. 

A felnőttképzésnek reagálnia kell a hirtelen változó gazdasági és környezeti elvárásokra. (Fotó: 123rf)

Mit jelentene pontosan az Egyéni Tanulási Számla és a mikrotanúsítvány?

Az Egyéni Tanulási Számla egyfajta „tanulási Szép-kártya”-ként működne, amely a képzés finanszírozását segítené az abban résztvevőknek. A mikrotanúsítványok az Európai Tanács ajánlása alapján „kis volumenű tanulási egységek elvégzését követően a képzésben részt vevő által megszerzett eredményeket igazoló dokumentumok”. Így például a felsőoktatásban egy adott kurzus, a szakképzésben egy tantárgy, a felnőttképzésben egy adott tananyagegység sikeres elvégzését igazolja. – írja az MTI.

Forrás: MTI