Free

Mikor ne ülj autóba?

Bodzás Szabolcs | 2022-10-08
Sajnos egyre több olyan esetről lehet hallani a hírekben, melyben tinédzserek szenvednek halálos kimenetelű autóbalesetet.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges életkor 17 év. Ha ezt betöltötted és átmentél a KRESZ és elsősegély vizsgákon, továbbá levezetted a végső megmérettetéshez szükséges óraszámot, már mehetsz is a gyakorlati vizsgára.

Azonban vigyázz, ne szálljon a fejedbe a dicsőség, amint kézhez kapod az újabb – ezúttal rózsaszín – plasztikkártyádat. Egyre többször kerülnek olyan riportok a híradóba, amelyek arról szólnak, hogy tizenévesek okoztak halálos autós balesetet.

Fotó: 123RF

Ezekre mindig ügyelj!

Mindig mérd fel a helyzetet, hogy képes vagy-e vezetni az adott útviszonynak megfelelően. Például, ha egy hete kaptad csak kézhez a jogosítványodat, és még sosem vezettél havasesőben, akkor inkább várj kicsit, míg jobb lesz az idő. A látásviszonyok és a csúszás miatti féktávolság például teljesen más ilyenkor. Az pedig, ha ilyen körülmények felkészületlenül érnek, könnyen balesethez vezethet.

A másik, amit már biztos, hogy sokan elmondtak neked, de nem lehet elégszer elismételni: soha ne ülj úgy a volán mögé, ha előtte akárcsak egy kevés alkoholt is fogyasztottál, az alkohol ugyanis egyfelől hamis magabiztosság érzést kelt, másrészt tompítja az összes érzékszervedet, így könnyen baleset okozhatsz, ha így vezetsz.

Vigyázz, ki mellé ülsz be!

Sokszor azonban arról lehet hallani, hogy nem a sofőr veszíti életét egy balesetben, melyet ő okozott (bármilyen okból kifolyólag), hanem egy olyan barátja, aki vele utazott. Egy sofőr általában korábban felméri, hogy baleset fog történni, mint az utasa, és önkéntelenül is úgy próbál javítani az utolsó másodpercekben, hogy neki ne legyen baja.

Az pedig a te felelősséged, hogy ki mellé szállsz be az autóba. Mindig győződj meg arról, hogy a vezető kellően rutinos és nem felelőtlen, hogy lehetőleg ne te legyél benne a következő nap az esti hírekben.

Címkék: alkohol   autó   baleset   féktávolság   hírek   jogosítvány   látásviszony   sofőr