Free

Jogsi? – Szerezd meg mielőbb: kezdd 17 éves korod előtt!

Bodzás Szabolcs | 2022-09-19
Előbb-utóbb mindenki életében eljön az az időszak, amikor létfontosságúvá válik, hogy tudjon vezetni. Megmondjuk, miért célszerűbb minél korábban letenned a vizsgát, megszerezned a jogosítványt!

Jogosítványt 17 éves korodban szerezhetsz először, tehát általában – nulladik évfolyamtól függően – tizedikes vagy tizenegyedikes korodban. Azonban csak a gyakorlati vizsgára kötelező úgy menned, hogy betöltötted ezt az életkort, az azt megelőző KRESZ-vizsgát, elsősegélyvizsgát, valamint a gyakorlati órákat veheted korábban is.

Azért hasznos már a lehető legkorábban megszerezned ezt az újabb plasztikkártyát, mert az évek múlásával egyre kevesebb időd lesz: először jön az érettségi, amire nagyon komolyan kell venned, hiszen a továbbtanulásod múlik rajta. Ezt követően az egyetemi éveid alatt pedig jóval inkább le leszel terhelve, mint anno a középiskolában, a zh-k  úgy fogják egymást követni, hogy csak a fejedet kapkodod – egy perc időd sem lesz KRESZ-vizsgára meg hasonlókra, legfeljebb nyáron.

Miután pedig sikerült megszerezned a diplomádat, következik a legnehezebb időszak: friss diplomásként az első jó munkahely megszerzése, ezt követően pedig a nagybetűs ÉLET. Tehát minél későbbre halasztod a jogosítvány megszerzését, annál nehezebb lesz beiktatod a napi teendők sora közé az elméleti és a gyakorlati órákat egyaránt.

 

A jogsi nem olcsó: negyedmillióra számíthatsz

Nem szabad elmennünk viszont amellett, hogy a jogosítvány megszerzése igencsak jelentős anyagi vonzattal jár, kevés olyan hely van még az országban, ahol az összes elméleti- és gyakorlati oktatás a vizsgák árával együtt nem haladja meg a 250.000 forintot, ami pedig sok esetben egy felnőtt ember havi nettó átlagkeresete.

  • Nem biztos tehát – főleg, ha esetleg még több testvéred is van –, hogy a szüleid ki tudják neked fizetni az egészet, így érdemes lehet elmenned nyári munkára, és az ott megszerzett egy vagy akár két éven át összegyűjtött pénzedet erre (is) félretenni. Hidd el, megéri, mert lesz eljön majd az a szakasz az életedben, amikor már nem leszel meg a gépjárművezetés képessége nélkül, és mint mindent, ezt is érdemes minél korábban elsajátítanod, hiszen minél fiatalabban tanul meg valamit az ember, annál jobban megmarad neki. Ne várj ezzel túl sokat!

Persze az ellenkező eset is fennállhat, hogy a szüleid nemcsak a jogosítványt fizetik ki neked, hanem rögtön kapsz tőlük egy autót is. Ha ilyen lehetőséged van, semmiképp se tétovázz, mert hidd el, kevesebb menő pillanat létezik, mint mikor utolsó óra után te csak lazán beülsz a kocsidba, és simán elhajtasz a tömegközlekedésre váró iskolatársaid orra előtt. Sőt, új barátokat is szerezhetsz vagy a régi barátságokat még jobban elmélyítheted, hiszen van még abban az autóban négy másik hely. Persze soha ne légy beképzelt vagy nagyképű, hiszen ez visszájára sülhet el, akár meglévő haverokat, barátokat is elveszíthetsz ezzel.