Uni

Már lehet jelentkezni a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programba

UNIside | 2023-10-06
Az ösztöndíj mértéke 125.000, 250.000 vagy 375.000 forint félévenként, az összeg elbírálása a tanulmányi eredménytől, a választott szaktól és a majdani munkavégzés régiójától is függ.

A Program lényege

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program célja az osztatlan tanárképzésen, illetve gyógypedagógia–, vagy tanító alapképzési szakon tanulmányokat folytató hallgatók támogatása, és számukra az oklevél megszerzését követően álláslehetőség biztosítása.

Ebben az évben az elhelyezkedésre lehetőséget nyújtó köznevelési intézmények köre tovább bővült. (Fotó:123RF)

 

A pályázok köre és és elhelyezkedési lehetőségeik

A Programban azok vehetnek részt, akik a pályázat benyújtásának időpontjában egységes, osztatlan tanárképzésen, illetve gyógypedagógia–, vagy tanító alapképzési szakon megkezdték a tanulmányaikat, illetve akik a meghatározott szakokon már régebb óta folytatnak tanulmányokat – adta hírül az MTI.

Ebben az évben az elhelyezkedésre lehetőséget nyújtó köznevelési intézmények köre tovább bővült. Már nem csak a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézményekben, illetve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítvány (úgy nevezett modellváltó egyetemek) által fenntartott felsőoktatási intézmény vagy egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény, hanem állami felsőoktatási intézmény által fenntartott, illetve 100 százalékban állami tulajdonban lévő köznevelési intézményben is elhelyezkedhet az ösztöndíjas – olvasható a közleményben.

 

Az ösztöndíj összege

Az ösztöndíj összege 125.000 forint, 250.000 forint vagy 375.000 forint lehet félévente, ennek elbírálása függ a tanulmányi eredménytől, illetve attól, hogy milyen szakon tanul az ösztöndíjas, és hogy a munkavállalásához mely régiót preferálja.

A Klebensberg Központ hangsúlyozta: a pedagógusi munkavégzés időtartama kötött, legalább addig tart, ameddig a hallgató a tanulmányok során az ösztöndíjat kapta. A végzett hallgató természetesen önállóan is kereshet megfelelő munkahelyet, és vállalhat munkát olyan köznevelési intézményben, amely részt vesz a Programban. Indokolt esetben, (például gyermekvállas, vagy doktori tanulmányok idejére) szüneteltetni lehet a munkába állást.

 

A Pályázati kiírás és a határidő

A Pályázat elektronikus formában, postai úton vagy ügyfélkapun keresztül történő benyújtási határideje: 2023. október 27. (péntek).

A Programról bővebb információ, illetve a pályázati kiírás itt található.

További ösztöndíj lehetőségekről ebben a cikkünkben olvashatsz.