Példakép

Világelső lett az ELTE Jessup beadványa a híres perbeszédversenyen

UNIside | 2023-04-20
A világ legjobb nyolc csapata közé jutott az ELTE jogi karának csapata a világ legrégebbi és legnagyobb perbeszédversenyén (Philip C. Jessup International Law Moot Court-on). Az eltés diákok ezzel a washingtoni döntőben az ELTE történetének második legjobb eredményét érték el. A csapat alperesi beadványa pedig világelső lett.

Több mint 650 induló csapat közül jutott a legjobb nyolc közé az ELTE Jessup Team a washingtoni döntőben. A Philip C. Jessup International Law Moot Court 60 éves hagyományával a világ legrégebbi és legnagyobb perbeszédversenye, amelyen a világ közel 100 országból évente mintegy 700 egyetemi csapata vesz részt, és méri össze tudását angol nyelvű perbeszédben és jogesetmegoldásban a hágai Nemzetközi Bíróság eljárását szimulálva.

 

Hónapokon át dolgoztak a beadványon

A csapatok a több mint 20 oldal terjedelmű és rendkívül komplex jogeset alapján dolgozzák ki a felperesi és az alperesi érvelést. A hallgatóknak oldalanként 60 oldalas angol nyelvű beadványokat kell készíteniük, amelyen szeptembertől január közepéig dolgoznak.

A szóbeli fordulón a peres felek – egymás írásbeli beadványainak ismeretében – háromfős bírói testület előtt adják elő a 45 perces angol nyelvű perbeszédüket – olvasható az ELTE jogi karának honlapján.

A perbeszédek jellemzően a bírókkal folytatott párbeszéddé, udvarias vitává alakulnak, ahol a sikeres szerepléshez a joganyag mély ismeretén túl kiemelkedő retorikai képességre, gyors reakciókészségre, valamint a jogászi vitakultúra legmagasabb szintű ismeretére is szükség van.

 

Korábbi világbajnok a felkészítők között

A mostani versenyen a világ legjobb nyolc csapata közé jutó ELTE Jessup csapat tagjai:

  • Farkas Kinga (felperes),
  • Koch Emma (felperes),
  • Nagy Andrea (alperes),
  • Polonyi Domonkos (alperes).

A csapat idei felkészítői Kajtár Gábor docens és Buda Zolta tanársegéd, 2019-es Jessup világbajnok voltak – derül ki az ELTE jogi karának közleményéből.

Az ELTE csapatának tagjai: Farkas Kinga, Koch Emma, Nagy Andrea és Polonyi Domonkos (Fotó: ELTE Jessup Team/Facebook)

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara (ÁJK) közel 30 éve vesz részt a versenyen, és rendszeresen képviselte Magyarországot a nemzetközi döntőben.

Eddigi legjobb eredményét 2019-ben érte el, amikor az ELTE csapata megnyerte a nemzetközi döntőt Washingtonban. Ezt a verseny történetében negyedik európai csapatként érte el.

A csapat a 2019-es világbajnoki cím megszerzése óta is a világ élvonalába tartozik, az idei eredmény az induló csapatok legjobb 1 százalékába sorolja ismét az ELTE-t.

 

A médiajogi világdöntőn is ott lesz az ELTE csapata

2022 végén hírt adtunk arról, hogy az ELTE ÁJK csapata egy másik nemzetközi jogi versenyben is sikert ért el. Akkor arról számoltunk be, hogy az ELTE diákjai bekerültek a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédverseny oxfordi világdöntőjébe, miután a Budapesten rendezett regionális válogatóban a negyedik helyezést érték el.

Címkék: ELTE   Jessup   perbeszédverseny   verseny