Példakép

Az ELTE csapata bejutott a médiajogi perbeszédversenyek oxfordi világdöntőjébe

Tar Gábor | 2022-12-27
Bekerült az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédverseny oxfordi világdöntőjébe, miután a Budapesten rendezett regionális válogatóban a negyedik helyezést érte el.

2023 áprilisában rendezik meg a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition világdöntőjét, amelynek házigazdája a versenyt megalapító Oxfordi Egyetem lesz. A leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédverseny fináléjában az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ELTE ÁJK) csapata is részt vesz majd, miután negyedik lett a december elején megrendezett regionális válogatóban, amelynek házigazdája is volt.

Az ELTE csapata sorozatban 7. alkalommal jutott a világdöntőbe

Az ELTE ÁJK nyolcadik alkalommal vett részt a versenyen, és sorozatban hetedszerre jutott be az oxfordi világdöntőbe, amelyen a hét regionális válogatóról a legjobb 24 csapat vehet részt. Az ELTE ÁJK az Oxfordi Egyetem felkérésére idén már ötödször volt a tizenegyedik alkalommal megrendezett közép-kelet-európai regionális válogató házigazdája.

Az ELTE ÁJK oxfordi döntőbe jutó csapatának tagjai (a felkészítő oktató Dr. Gosztonyi Gergely volt):

  • Benyovszki Lili Anna,
  • Góth Mária,
  • Nagy Balázs,
  • Nemere Péter,
  • Pribula Eszter.

Az ELTE ÁJK oxfordi világdöntőbe jutó ötfős csapata, illetve oktatójuk (Fotó: Erőss Mariann/ELTE)

A médiajogi perbeszédverseny célja, hogy a szólásszabadságra, a média megváltozott szerepére és az információs technológiák jogi szabályozási kérdéseire irányítsa a figyelmet – olvasható a regionális forduló megrendezését támogató Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében. A megméretésen a médiajog, a szólásszabadság, az adatvédelem és az infokommunikáció iránt érdeklődő hallgatók mérik össze jogi tudásukat és érvelési készségeiket angol nyelven.

Egy fiktív jogesetet kellett megoldani a perbeszédversenyen

Idén tíz ország (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovénia és Ukrajna) tizenkét egyetemének csapata versenyzett a perbeszédverseny budapesti válogatóján. Egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők, mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Kurulu) oldaláról.

A fiktív jogeset arról szólt, hogy egy egyetemi oktatót több jogsérelem is érhette egy, a közösségi médiában megjelent posztja miatt. Otthonába betörtek, valamint munkahelyén, az ország első számú egyetemén eltiltották a tanítástól, mindaddig, amíg el nem határolódik az említett posztban foglaltaktól. Az esetben felmerülnek az online platformok szabályozásának kérdései, a szólásszabadsághoz, valamint a magánélethez és az effektív jogorvoslathoz való jog – derül ki az ELTE ÁJK közleményéből.

A regionális fordulóra írásbeli keresetet kellett beadniuk a versenyen induló 12 csapatnak. A perbeszédekben, amelyek előadására 45-45 perc állt rendelkezésre, az ezekben foglalt érvekre támaszkodva kellett meggyőzni a verseny fiktív bírói testületét. A zsűrit a szakterületükön elismert – magyar és külföldi – jogászok, egyetemi oktatók, korábbi perbeszédversenyen résztvevő versenyzők és gyakorló szakemberek alkották.

Egy ELTE-s diáknak volt a legjobb a szóbeli teljesítménye

Az ELTE csapata amellett, hogy a regionális válogatón az oxfordi világdöntőre kvalifikáló negyedik helyet szerezte meg, a legjobb írásbeli keresetlevél kategóriában a második lett.

A legjobb szóbeli teljesítményért járó első helyet pedig az ELTE hallgatója, Pribula Eszter szerezte meg.

A budapesti perbeszédversenyt a ljubljanai egyetem csapata nyerte meg, a dobóra még a bukaresti és a szarajevói egyetem csapatai fértek fel.

Pár hete írtunk egy másik hazai egyetem nemzetközi versenyen elért sikeréről: a Budapesti Corvinus Egyetem ugyanis bejutott a legrangosabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyre, az új-zélandi Bajnokok Ligájára, miután az intézmény diákjai idén kiemelkedően teljesítettek a nemzetközi esetoldó versenyeken.

Címkék: ELTE   ELTE ÁJK   Oxfordi Egyetem   perbeszédverseny   verseny