Uni

Javítani szeretnének az egyetemisták mentális állapotán

Haiman Éva | 2022-12-20
Az egyetemisták számottevő hányadának kritikus a mentális állapota, ami sürgős összefogást és intézkedést igényel – állapította meg a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA). A nem túl szívderítő kijelentés egy példátlanul magas részvétellel, több mint tízezer egyetemista által kitöltött országos szintű mentális egészségkutatás alapján született.

Egy nemzetközi szinten is egyedülállóan nagy mintás kutatást végzett a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA) 2021 novemberében. Az ország 47 egyeteméről több mint 10 ezer hallgató válaszolta meg a hallgatói mentális egészségkutatási kérdőívük kérdéseit, és mondta el, hogy van.

 

Mentálisan megterhelő ez az időszak

 

A 2021 novemberi adatok alapján a hallgatók jelentős arányban (55,3 százalék) számoltak be aktuális krízishelyzetről (betegség, gyász, szakítás stb). Sokan (41,2 százalék) tapasztaltak depressziós tüneteket. Magas volt azok aránya is (37,2 százalék), akiknél egy hét távlatát nézve előfordultak öngyilkossági gondolatok. 

Az ország 47 egyeteméről több mint 10 ezer hallgató vett részt az országos hallgatói mentális egészség kutatásban. (Forrás: 123rf)

Az eredmények mellett az egyetemi pszichológiai tanácsadásra bejelentkezők száma, a várólisták, valamint a hosszabb pszichés támogatásra, tanácsadásra való megnövekedett igények is igazolják, hogy az egyetemisták nincsenek jó mentális állapotban. Önállósodni, felnőni, bízni a jövőben kihívást jelent akkor, amikor újabb és újabb válságokkal kell szembesülnie a fiatal generációnak. 

Füleki Beáta, a FETA ügyvezető elnöke a témában tartott konferencián kemény tényeket sorolt. „Sok az egyetem és emellett a munka elvárásainak egyszerre megfelelni kényszerülő, túlterhelt, kiégésben veszélyeztetett hallgató. Magas a depressziós és az öngyilkossági krízisben lévő egyetemisták száma. Azoké, akik mentális problémákra rendszeresen gyógyszert szednek. Akiknek anyagi nehézségei vannak, ami a tanulmányaikra is hatással van. Akik nem végeznek semmifajta rendszeres testmozgást.”

 

Széles körű egyeztetés kezdődött

 

A FETA a kutatás eredményeit megosztotta az egyetemi vezetőkkel. 9 intézmény esetében – ahol a kitöltők száma elérte a teljes hallgatói létszám 5 százalékát – további intézményi szintű kiértékelést is végeztek. Ezeket javaslataikkal együtt idén nyáron megküldték az érintett felsőoktatási intézmények rektorainak. 

December elejére egyeztető fórumra hívta a felsőoktatási intézmények oktatóit, hallgatóit, tanácsadóit, döntéshozóit, valamint a Magyar Rektori Konferencia, a HÖOK és KIM képviselőit. A fórumon 28 egyetem, a HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia és a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviselői is egyetértettek abban, hogy az egyetemisták mentális állapotának javításához változásra van szükség.

A FETA a fórumon elhangzott javaslatokat összegezve megfogalmazta a legfontosabbak fejlesztési irányokat: 

  1. A fenti szervezetek között szükséges a szorosabb együttműködés: a rendszeres információ- és tudáscsere, valamint a hallgatókat és oktatókat is segítő közös anyagok kidolgozása. 
  2. Elengedhetetlen az oktatók fejlesztése, képzése a mentálisan kritikus helyzetekkel kapcsolatban. 
  3. Nélkülözhetetlen az egyetemi pszichológia tanácsadók működésének vagy – ahol még nincs – létrejöttének intézményi támogatása. A meglévő több hónapos várólisták csökkentése és a hallgatók időbeni megsegítése érdekében kiemelten fontos növelni az erőforrásokat a tanácsadókban, biztosítva az elérhető szolgálatokat a hazai tanulók mellett a nemzetközi hallgatók számára is. Létfontosságú, hogy az egyetemi tanácsadóknak ne csak a tűzoltásra legyen kapacitása, hanem mentálhigiénés prevenciós tevékenységre is. 

 

Wellbeing stratégiák megalkotása a cél

 

Mindezek megvalósítását elősegítheti, ha az angolszász modellhez hasonlóan hazánkban is létrejönnek a felsőoktatásra fókuszáló átfogó, komplex beavatkozási tervek, wellbeing stratégiák. 

Füleki Beáta elmondta: „azzal a reménnyel hívták életre a december eleji fórumot, hogy jelentős változást érjenek el a hallgatók mentális egészségében. Ez, mint fogalmazott mindennek az alapja és feltétele. A jó pszichés állapot az egész életükre meghatározó egyetemi barátságok és szakmai kapcsolatok alakítására való képességnek, a tanulmányokban való haladásnak és a sikeres pályakezdésnek is feltétele. Lelki egészség nélkül nincs jól működő család és társadalom. Enélkül nincs jövő. 

A kutatásról még elmondta: a romló hallgatói mentális egészségi helyzetet érzékelve az elmúlt két évben egyre több egyetem indított el pszichológiai tanácsadási szolgáltatást a hallgatóknak nem csak magyar, de idegen nyelven is. Sok intézményben érhető el a hallgatók számára életvezetési, karrier- és esélyegyenlőségi tanácsadás magyar és szerencsés esetben idegen nyelven is. Van, de sajnos csak kevés intézményben van jól működő kortárs segítő szolgálat, ahol képzett egyetemisták segítenek a hallgatótársaiknak segítő beszélgetés, csoportos alkalmak, közösségi programok keretei között, vagy tesznek azért, hogy közösség épüljön az egyetemek falai között. De vannak intézmények, ahol ezek a szolgáltatások még nem elérhetőek, vagy nehézkes a finanszírozásuk. A FETA ezért kezdeményezte, hogy a Nemzeti Felsőoktatási Törvényben kötelező elemként nevesítsék a felsőoktatási tanácsadási szolgáltatásokat, és az egyetemek költségvetésébe fixen épüljön be a tanácsadók finanszírozására szánt összeg. 

Egy európai uniós vizsgálat is készült, amely a Covid–19 hatását vizsgálat a fiatalokra. Ebből kiderül, hogy soha nem látott mértékben hatott a fiatalok lelki egészségére a koronavírus-járvány. 

Az UNIside-on igyekszünk segítséget is nyújtani a lelki problémák megelőzésében, illetve leküzdésében. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) mentálhigiénés videósorozatának egyik adását ismertetve például foglalkoztunk azzal, hogyan tudjuk bántani magunkat a gondolatainkkal és mit tehetünk ellenük. 

Címkék: egészség   egyetemista   felmérés   FETA   fórum   kutatás   lelki állapot   mentális