Rangsorok

Innováció és ipari digitalizáció – egyetemek és vállalatok együttműködése – megjelent az UNIside kiadványa

Halaska Gábor | 2023-10-09
A felsőoktatás és a szakképzés STEAM-területeit bemutató legfrissebb UNI kiadvány fókuszában az innováció és az ipari digitalizáció áll. A kiadvány fő támogatója a Siemens Zrt. 

A felsőoktatás és a szakképzés STEAM-területeit bemutató legfrissebb UNI kiadvány fókuszában a manapság igen fontos területnek számító innováció és az ipari digitalizáció áll. A kiadvány fő támogatója a Siemens Zrt. 

A megjelent magazin sorra veszi az új kormányzati digitalizációs és K+F-stratégia gyakorlati megvalósításának elemeit, a mesterséges intelligencia fejlődési irányait és a vállalatok egyetemekhez való kapcsolódásainak egyes jó gyakorlatait. A Makronóm Intézet Makroszkóp rendezvényén debütáló magazinban számos meghatározó véleményformálóval készített interjúban mutatják be az innovációs ökoszisztéma sokszínűségét.

A számítási felhő, a virtuális, a kiterjesztett valóság (VR, AR), a már több helyen felbukkanó önvezető járművek, a blokklánc-technológia, az akár árukat szállítani képes drónok, a robotporszívók és az önmaguktól dolgozó fűnyírók mind olyan eszközök, amelyek alig egy évtizede épültek be a mindennapjainkba. A ChatGPT berobbanása révén újra a világ figyelmének középpontjába került a gépi értelem, azaz a mesterséges intelligencia, amely immár nemcsak a tanulók házi dolgozatát írja meg, de a vállalatoknak is segíthet, szövegalkotási, marketing- és egyéb üzleti folyamatok támogatásával.

Mi van a kiadványban? Mi az UNIside kiadó misszója?

Az UNIside kiadó – amely startupként felsőoktatási rangsorok készítésével, egyetemi és vállalati vezetőkkel készített interjúkkal, szakmai tartalmakkal, a szakképzés és a szakmák népszerűsítésével segíti a fiatalokat, szüleiket, tanáraikat a pályaorientációban – most megjelent, innovációval, ipari digitalizációval foglalkozó különkiadása ezúttal a felsőoktatás és a szakképzés STEAM-területeire fókuszál. Bemutatja az új kormányzati digitalizációs és K+F-stratégia gyakorlati megvalósításának elemeit, a mesterséges intelligencia fejlődési irányait és a vállalatok egyetemekhez való kapcsolódásainak egyes jó gyakorlatait. A kiadványban számos interjúaz e területeken meghatározó véleményformálókkal segít megvilágítani az innovációs ökoszisztéma sokszínűségét.

A magyar STEAM területek és a digitalizáció – egyetemi és szakképzési rangsorok

Az UNI in&out ipari digitalizációs kiadványa a fenti témákon túl értékes rangsorokat tartalmaz a digitalizáció terén releváns STEAM képzési területeken. (E rangsorok az Oktatási Hivatal és a Clarivate megoldásai alapján készültek.) A STEM a (Science, Technology, Engineering és Mathematics) felsőoktatási képzési területeket jelenti, ám újabban STEAM-ként is emlegetik, mert az A, mint Arts is a rövidítésbe ékelődik, hiszen a digitalizációban is elengedhetetlen a művészeti megközelítés.

A Makronóm Intézet szakmai rendezvényen debütált a digitalizáció témájú kiadvány

A patrióta és pragmatikus gazdaságpolitikai szemlélet kiterjesztését célul kitűző gazdaságkutató, a Makronóm Intézet éppen a kiadvány fő témájáról, az ipari digitalizációs trendekről készített felmérést, amelynek eredményeit első alkalommal az UNIside kiadványában publikálták. E munka részletes eredményeit Budapesten, 2023. október 5-én a Makroszkóp minikonferencián mutatta be az intézet. Az elemzés fő eredményei szerint a vállalatvezetők több mint harmada nem ismeri az ipari digitalizáció fogalomkörét, és csupán a 24 százalékuk alkalmazza azt a gyakorlatban. A Makronóm Intézet felmérésének eredményeit ismertető Purczeld Eszter vezető elemző az eseményen elmondta: a DESI felmérés 2022-es adataival összhangban a hazai vállalatok jelentős lemaradást érzékelnek már az alapszintű digitális technológiák alkalmazásában is, így jelentős fejlődési út áll még a hazai gazdasági társaságok előtt. A kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei – Vajda Viktor, a Neumann Technológiai Platform operatív ügyvezető helyettese, Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára és Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója – pedig mind egyetértettek abban, hogy az ipari digitalizáció ma az egyik legfontosabb prioritás a gazdaságpolitikában, és számos élő példát és lehetőséget villantottak fel az érdeklődők számára.

Az Uni In&Out Innováció – ipari digitalizációs, ipar 4.0 tematikájú kiadványa, fő támogató: a Siemens Zrt.