Az ünnepi időszak közeledtével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ismét meghirdeti az immár hagyományosnak számító Húsvét zöldítő pályázatát.
Az esemény célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások és családi hagyományok mellett is figyelembe vegyük az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságát.
A pályázat három kategóriában várja a résztvevőket: tojásfestés, locsolóvers-írás és maradékmentő receptek. Az idei évben a fenntarthatóság és a kreativitás jegyében az új kategóriában külön hangsúlyt kapnak a maradékmentő receptek, amelyek segítségével a pályázók hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ünnepi asztalokról egy falat se vesszen kárba.
A tojásfestés kategóriában olyan kreatív technikákat várnak, amelyek az élelmiszerhulladékok (például hagymahéj, céklahéj, tojáshéj) felhasználását támogatják, így csökkentve azok mennyiségét és egyúttal szép hímes tojásokat eredményezve.
A locsolóvers-írás során pedig a frappáns versszövegeknek az élelmiszerpazarláshoz és az élelmiszerhulladékok csökkentéséhez kell kapcsolódniuk.
A maradékmentő receptverseny kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ünnepi időszakban gyakran felhalmozódó hozzávalókból is finom fogások készüljenek, és ne kerüljenek kidobásra. A résztvevőknek olyan kreatív recepteket kell beküldeniük, amelyek húsvéti maradékokat használnak fel.
A pályázaton részt vehet minden Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező személy, legyen az fiatal vagy idősebb. A pályamunkákat április 5-éig lehet beküldeni, az eredményhirdetés pedig április 30-ig várható.
A pályázat díjai között számos értékes ajándék található, köztük Electrolux háztartási gépek és szezonális hűtőmágnes készletek. Emellett a legjobb maradékmentő receptötletek bekerülhetnek a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.
A részletes pályázati feltételek és további információk elérhetőek a Maradék nélkül program honlapján.
Az idei húsvétot tehát ne csak a hagyományok követése, hanem a fenntarthatóság és kreativitás jegyében is üljük meg, és vegyünk részt a Húsvét zöldítő pályázaton, hogy közösen tegyünk az élelmiszerpazarlás ellen!
Az élelmiszerpazarlás csökkentése felé mutató lépés az iskolákban a svédasztalos menzák bevezetése is. Erről további információkat itt olvashatsz: