Innováció

Ismét meghirdették a Húsvét zöldítő pályázatot – élelmiszerpazarlás csökkentése középpontban

Szigetvári Vilma | 2024-03-28
A Húsvét zöldítő pályázatra április 5-ig várják a kreatív élelmiszerpazarlás megelőzésével kapcsolatos verseket, tojásokat és recepteket.

A Húsvét zöldítő pályázat

Az ünnepi időszak közeledtével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ismét meghirdeti az immár hagyományosnak számító Húsvét zöldítő pályázatát.

Az esemény célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások és családi hagyományok mellett is figyelembe vegyük az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságát.

Élelmiszerpazarlás csökkentése a középpontban

A pályázat három kategóriában várja a résztvevőket: tojásfestés, locsolóvers-írás és maradékmentő receptek. Az idei évben a fenntarthatóság és a kreativitás jegyében az új kategóriában külön hangsúlyt kapnak a maradékmentő receptek, amelyek segítségével a pályázók hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ünnepi asztalokról egy falat se vesszen kárba.

A tojásfestés kategóriában olyan kreatív technikákat várnak, amelyek az élelmiszerhulladékok (például hagymahéj, céklahéj, tojáshéj) felhasználását támogatják, így csökkentve azok mennyiségét és egyúttal szép hímes tojásokat eredményezve.

Hagyományosan, hagymával festett és növényekkel díszített tojások.

A tojásfestés kategóriában olyan kreatív technikákat várnak, amelyek az élelmiszerhulladékok (például hagymahéj, céklahéj, tojáshéj) felhasználását támogatják. (Fotó: 123rf)

A locsolóvers-írás során pedig a frappáns versszövegeknek az élelmiszerpazarláshoz és az élelmiszerhulladékok csökkentéséhez kell kapcsolódniuk.

A maradékmentő receptverseny kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ünnepi időszakban gyakran felhalmozódó hozzávalókból is finom fogások készüljenek, és ne kerüljenek kidobásra. A résztvevőknek olyan kreatív recepteket kell beküldeniük, amelyek húsvéti maradékokat használnak fel.

Értékes nyeremények

A pályázaton részt vehet minden Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező személy, legyen az fiatal vagy idősebb. A pályamunkákat április 5-éig lehet beküldeni, az eredményhirdetés pedig április 30-ig várható.

A pályázat díjai között számos értékes ajándék található, köztük Electrolux háztartási gépek és szezonális hűtőmágnes készletek. Emellett a legjobb maradékmentő receptötletek bekerülhetnek a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.

A részletes pályázati feltételek és további információk elérhetőek a Maradék nélkül program honlapján.

Az idei húsvétot tehát ne csak a hagyományok követése, hanem a fenntarthatóság és kreativitás jegyében is üljük meg, és vegyünk részt a Húsvét zöldítő pályázaton, hogy közösen tegyünk az élelmiszerpazarlás ellen!


Az élelmiszerpazarlás csökkentése felé mutató lépés az iskolákban a svédasztalos menzák bevezetése is. Erről további információkat itt olvashatsz:

Te is szeretnél svédasztalos menzát a sulidban?