Munka

Ingyen lehet a jövőben jogosítványt szerezni a középiskolásoknak és a szakképzésben tanulóknak

UNIside | 2023-08-10
„A jogosítvány ma már elengedhetetlen a munkaerőpiacon, sok munkakör betöltésénél hatalmas előny, ha a fiatal tud vezetni, ezért döntött öt évvel ezelőtt a kormány a 20 év alatti fiatalok jogosítványszerzésének támogatásáról, majd a kedvezményt három éve a kismamákra is kiterjesztette.”– fogalmazott korábban Nagy Varga Zsófia helyettes államtitkár.

A programnak köszönhetőn a kormány eddig már több mint 4 milliárd forintos támogatást adott mintegy 163 ezer kérelmezőnek.

A „B” kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges sikeres KRESZ-tanfolyam és –vizsga díját az állam 2018 júliusa óta részben vagy egészben téríti meg a 20 év alatti fiataloknak, a költségtérítés 25 ezer forintig igényelhető.

A jogosítvány megszerzése ma már elengedhetetlen egy fiatal számára. (Fotó: 123RF)

Egy friss törvényjavaslat szerint a „B” kategóriás jogosítványszerzéshez hamarosan szinte a teljes költséget megtérítenék, az eddigi 25 ezer forintos támogatás helyett.

Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. A szülő, a törvényes képviselő vagy a nagykorú tanuló döntésével visszautasíthatja a képzésben részvételt.

Az ingyenesség azt jelenti, hogy a pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné.