Uni

Hatékony tanulás az egyetemen is!

UNIside | 2023-08-05
Megvan, melyik egyetemre mész, és már előre izgulsz, hogyan fogod bírni a tanulást? Az biztos, hogy szintet kell lépned, de aggódnod semmiképpen sem kell. A hatékony tanuláshoz szükséges legfontosabb alapelveket összegyűjtöttük neked a következő cikkben.

Talán már te is hallottad, hogy az egyetemen egyetlen vizsgára annyit kell tanulni, mint amennyit a gimnáziumban az érettségire készültél. Csakhogy az egyetemen az addig megszokottnál egész másként kell készülni. Az a tanulási módszer, ami elég volt a középiskolában, az itt már nem biztos, hogy működik.

Alakíts ki jó szokásokat!

A hatékony tanuláshoz elengedhetetlen olyan szokások kialakítása, amelyek hozzásegítenek a produktivitáshoz. A figyelmed megtartására és fejlesztésére is akadnak gyakorlatok, de a szókincsfejlesztés, a beszédtechnika, a szövegértés és a memória javítása is a tanulásmódszertan része. A gondolkodásmódod fejlesztésével a problémamegoldó képességed is fejlődik.

Rengeteg módszer létezik, de mielőtt rátérnék néhányra, kiemelendő, hogy az egésznek az alapja, hogy a környezeted is megfelelő legyen, olyan helyen tanulj, ahol a lehető legkevesebb külső hatás ér téged. A zavaró tényezők kiküszöbölésén túl a kényelem is fontos. Szellőztess rendszeresen, tarts pihenőket, egyél és igyál közben, mozogj is picit. Csak fokozatosan terheld magadat, lehetőleg egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, ne ugrálj vadul a feladatok között.

Az a tanulási módszer, ami elég volt a középiskolában, az egyetemen már nem biztos, hogy működik. (Fotó: 123rf)

Rugalmasan válassz módszert!

A hatékony tanulás rengeteg módszerrel elérhető, és egy-két vizsgaidőszak alatt mindenki kitapasztalja, hogy neki melyek a kedvenc taktikái. Van, aki szeret kiemelni, firkálni és cédulákkal kitapétázni minden könyvet és jegyzetet, mások hangosan szeretnek tanulni. Bármi legyen is a kedvenced, fontos, hogy ne ragaszkodj hozzá görcsösen, mert nem minden tantárgyra vagy tananyagra alkalmazhatók ugyanazok a praktikák. Van olyan tárgy, ahol sokat kell szó szerint megtanulnod. Ilyenkor nem árt, ha hangosan elismételve tanulsz. Van olyan, ahol inkább vizuális az információ, akkor egy kis firkálással jobban leellenőrizheted, hogy tudod-e már az anyagot. A lényeg: ha tényleg hatékony szeretnél lenni, légy rugalmas a módszereket illetően.

Fontos, hogy a környezeted megfelelő legyen, olyan helyen tanulj, ahol a lehető legkevesebb külső hatás ér téged. (Fotó: 123rf)

Íme néhány módszer, hogy könnyebben legyen a tanulás:

  • Készíts időbeosztást, hogy mindenre maradjon időd.
  • Kis részletekben haladj, majd időnként térj vissza a korábbi szakaszokra.
  • A kulcsszavakat húzd alá, jegyzetelj, mivel ez ismétlésnél nagy segítséget nyújt és jobban átlátod a tananyagot.
  • Ne csak úgy memorizálj, hogy újraolvasod a szöveget, hanem próbáld meg folyamatosan vissza is idézni az egyes részeket.

Ha kíváncsi vagy a további módszerekre a hatékony tanulás eléréséért, illetve érdekel, hogy erősítheted magad mentálisan, akkor mindenképpen olvasd el a cikk folytatását az UNI2023 in &out, nyár kiadványban.

UNI2023 in &out, nyár kiadvány megrendelhető:

https://uniside.hu/kiadvanyvasarlas/