Uni

A Harvard oktatói jönnek a Semmelweisre

Haiman Éva | 2022-12-09
Világszínvonalú képzést hoz Magyarországra a Semmelweis Egyetem, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Harvard Medical Schoollal (HMS). A HMS posztgraduális orvosképző klinikaikutató-képzési programot tervez és valósít meg a Semmelweis Egyetemen.

A december 9-én tető alá hozott együttműködés szerint a Harvard Medical School közép-európai akadémikusoknak szervezett klinikai kutató programja a tervek szerint 2023 júliusában indul, és 2026 júniusáig tart – ismerteti közleményében a SE. 

Nem csak a Semmelweis Egyetem jut majd hozzá a lehetőséghez

A képzés tantervéért és megvalósításáért az amerikai intézmény felel. A Semmelweis Egyetem pedig vállalja, hogy évente 50 fő részvételi díjának ötven százalékát fedezi. Erre az intézmény 250 ezer dolláros keretet különített el. A programot a környező országokban is szeretnék meghirdetni, hogy a kelet-közép-európai régió több országának szakemberei is részt vehessenek benne.

A tananyag hozzásegíti a résztvevőket, hogy a magas színvonalon végzett klinikai kutatásokhoz nélkülözhetetlen képességek birtokába juthassanak. Mindezt többek között az epidemiológia, a biostatisztika, az orvosi etika és a szakmai vezetés területén.

A Harvard programja

A kilenc hónapos programba felvett hallgatók élő workshopokon és webináriumokon vesznek részt, egyéni és csoportos feladatokat oldhatnak meg. Kérésre egyénileg is meghallgathatnak több órányi előre felvett tananyagot. A résztvevők várhatóan átlagosan heti 7–10 órában dolgozzák majd fel az anyagokat és végzik el a projekteket. A programhoz három rezidens workshop is kapcsolódik: az első Budapesten, a második online, a harmadik pedig Bostonban.

Azok a résztvevők, akik teljesítik a program követelményeit, a kurzusvezető(k) által aláírt bizonyítványt kapnak.

Világszínvonalú klinikai kutató képzést hoz Magyarországra a Semmelweis Egyetem (Forrás: 123rf)

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: a Harvard és a Semmelweis Egyetem adottságai, gyökerei, az intézmények kulturális közege eltér ugyan, földrajzilag pedig egy óceán választ el bennünket. De a célunk közös, küldetésünk, alapelveink azonosak: a lehető legjobb tudás átadása a lehető legmagasabb színvonalon.

Ajay K. Singh, a HMS tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettese elmondta: a klinikai kutatás valódi hajtóerőt jelent az egészségügyi innovációk szempontjából, és javítja a betegkezelések kimenetelét.

Miért pont a Semmelweis?

A HMS nem véletlenül választotta a SE-t: mint azt korábban megírtuk, első magyar egyetemként a Semmelweis került fel a világ 250 legjobbja közé a Times Higher Education (THE) listáján. A THE globális szakterületi rangsoraiba tizenegy magyar egyetem jutott fel, egy adott szakterületen belül az ELTE és a SOTE érte el a legjobb helyezést a magyar egyetemek közül. Az előbbit a pszichológia, utóbbit az élettudományok területén a 176-200. helyre rangsorolták, ahogyan erről a UNIside is beszámolt.

A kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek területen pedig a tavalyihoz képest 12 helyet lépett előre a Semmelweis Egyetem a US News Best Global Universities 2023-as rangsorában, így már a 43. pozícióban található.

Címkék: együttműködés   Harvard   klinikai kutatás   kutató   SE   Semmelweis