Rangsorok

A Semmelweis megint kiemelkedik: kardiológiában a világ 43. legjobbja 

Haiman Éva | 2022-11-16
A US News Best Global Universities 2023-as rangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek területen a tavalyi eredményéhez képest 12 helyet lépett előre a Semmelweis Egyetem, így már a 43. pozícióban található.

A Semmelweis Egyetem a US News Best Global Universities 2023-as világrangsorának 9 szakterületi listájára került fel. Az eddigi évekhez hasonlóan idén is „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában érte el a legelőkelőbb helyezést. A tavalyi 55. pozícióhoz képest 12 helyet javított, így már a világ 43. legjobbjának számít ezen a területen.

A Semmelweis olyan intézményeket előzött meg, mint a Sorbonne Egyetem, a Leideni Egyetem vagy a kanadai McGill Egyetem.

Az európai uniós országok egyetemei között a Semmelweis a 12. ezen a területen. A lista első helyén a Harvard Egyetem áll.

Az indikátorokat tekintve a szakterületen továbbra is kiemelkedő az intézményben az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége. Ebből a szempontból a Semmelweis Egyetem a 8. a világon. (Ez a mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.)

Forrás: 123rf

A nemzetközi együttműködést illetően az intézmény a 6., míg az úgynevezett „normalized citation impact” (normalizált idézettség hatás) terén 4. a szakterületen. Szintén előrelépett az egyetem a felső 10 százalékba tartozó, legtöbbet idézett közlemények terén („Percentage of total publications that are among the 10 percent most cited), ahol a tavalyi 60. után idén már a 24. Illetve a méretfüggő összpublikáció (Total citation) terén, ahol a 95. helyről a 79. helyre ugrott.

Európa egyik első számú szívgyógyászati centrumává válás a cél

Az egyetem közleménye idézi Merkely Béla rektort, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, aki kiemelte: „A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika nemcsak a Semmelweis Egyetem zászlóshajója, de saját területén az ország vezető intézménye, amely immár világszinten is az élvonalba tartozik. Célunk, hogy komplett szív- és érrendszeri gyógyító központként Európa egyik első számú szívgyógyászati centrumává váljunk. Ennek érdekében a közelmúltban számtalan fejlesztés zajlott klinikánkon. Idén márciusban adtuk át a komplex beruházás első ütemét; méltó módon újult meg a tudományos szempontból világszínvonalú kutatólaborunk. Új, nyiroksebészeti beavatkozásoknak is helyt adó műtőnk lett, amelyet dr. Gloviczki Péterről, a Semmelweis Egyetemről induló világhírű magyar érsebészről neveztünk el. A Határőr út pedig energetikai szempontból újult meg. A következő években tovább bővülünk majd: a Városmajor 70. projekt keretében további fejlesztések várhatóak, valamint hamarosan elindul a nagyszabású Nemzeti Kardiovaszkuláris Labor, melynek a klinika a központja”.

További szakterületi sikerek

Szintén előrelépett a Semmelweis a Molekuláris biológia és genetika szakterületi listán a tavalyi 344. helyről a 292. helyre. Valamint az Idegtudomány és viselkedés (324. helyről a 319. helyre) és az Onkológia (218. pozícióból 212. pozíció) terén is sikerült javítania. Idén először került fel a Semmelweis a Gasztroenterológia és hepatológia listára, a 147. pozícióban. Biológia és biokémia területen a 377., Sejtbiológia terén a 227., Klinikai orvostudományban a 279., Endokrinológia és metabolizmus területén a 175. az egyetem. Ezeken a szakterületi rangsorokban a legjobban szereplő vagy az egyedüli hazai intézménynek számít a Semmelweis. A Farmakológia és toxikológia listára először került fel a 341. pozícióban – ebben a rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 320. helyen található.

A globális, összesített rangsorban a méretfüggő indikátorok miatt a kisebb szakegyetemek hátrányban vannak, a Semmelweis Egyetem azonban a hazai orvosképzők között ebben a rangsorban is a legjobban szerepelt. A listán a Semmelweis Egyetemet idén 2165 egyetem között a 653. pozícióba rangsorolták, magyar egyetemek közül a második helyre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 368., a Szegedi Tudományegyetem a 662., a Debreceni Egyetem a 794., a Pécsi Tudományegyetem az 1140., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az 1151., míg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az 1818. helyen található.

Ahogyan azt korábban megírtuk, első magyar egyetemként a Semmelweis került fel a világ 250 legjobbja közé a Times Higher Education (THE) listáján. A THE globális szakterületi rangsoraiba tizenegy magyar egyetem jutott fel, egy adott szakterületen belül az ELTE és a SOTE érte el a legjobb helyezést a magyar egyetemek közül. Az előbbit a pszichológia, utóbbit az élettudományok területén a 176-200. helyre rangsorolták, ahogyan erről a UNIside is beszámolt.