Uni

Hallgatókat segítő szolgáltatói ökoszisztémát épít a HÖOK, segít az MBH

UNIside | 2023-05-10
Educatio+ elnevezéssel indított projektet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), hogy állami és piaci szereplőkkel közösen hozzanak létre egy „hallgatókat segítő szolgáltatói ökoszisztémát". Ez is kiderült a HÖOK és az MBH Bank stratégiai együttműködését bejelentő sajtótájékoztatón.

Kutatások szerint az egyetemi hallgatók kifejezetten érdeklődnek a pénzügyek iránt, de másféle módon közelítik meg a tudatosságot, mint az idősebbek. A fiatalok számára sokkal fontosabb például a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a digitális megoldások.

Erről Ginzer Ildikó, az MBH Bank Standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese beszélt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) kötött együttműködés apropóján.

A megállapodás révén a bank 290 ezer fiatalt tud elérni – közölte Ginzer Ildikó, aki fontosnak nevezte, hogy a jövő generációja felkészülten érkezhessen meg a munkaerőpiacra és megfelelően tudja kamatoztatni pénzügyi ismereteit.

A HÖOK adatai szerint a hallgatók 55 százaléka végez a tanulmányai mellett pénzkereső tevékenységet. Egy nemrég megjelent régiós kutatás ugyanakkor rámutatott, hogy a 18 és 34 év közötti fiatalok 51 százaléka relevánsabb pénzügyi oktatást szeretne, mivel nem érzi magát pénzügyileg felkészítve a felnőtt életre.

 

A hallgatókat segíti az Educatio+ és az MBH
    

A felvételizők egyetemválasztási döntéseiben egyre inkább számítanak a hallgatói szolgáltatások. Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke azt mondta, az oktatáson kívüli szolgáltatások minősége és mennyisége mára szinte azonos rangba került az egyetem jó hírével – mondta. Az egyetemeken elérhető szolgáltatások hozzáférhetősége sok mindent meghatároz. Azt is, hogy a hallgató mennyire készül fel a diplomaszerzést követő munkaerőpiaci és társadalmi feladatai ellátására.

Emiatt indították el az Educatio+ elnevezésű projektet. Ennek keretein belül állami és piaci szereplőkkel közösen szándékoznak létrehozni egy „hallgatókat segítő szolgáltatói ökoszisztémát”. Ennek része a mostani partnerség is: szakmai tréningeket, workshopokat, tematikus egyetemi kurzusokat, közösségi programokat valósítanak meg a felek a diákok számára.

 

Az Educatio+ stratégia operatív megvalósítása tematikus HUB-okon keresztül történik.(Fotó: MBH Bank)

 

A program sikerességéhez a bank által kialakított szakmai tréningekkel és workshopokkal, különböző egyetemi kurzusokkal, közösségi programok szervezésével, pénzügyi és banki szolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsadással járul hozzá. Az Educatio+ stratégia operatív megvalósítása tematikus HUB-okon keresztül történik. Az Educatio+ Programban szakmai mentorként való részvétellel, a hitelintézet maga is közreműködik a fiatalok élményalapú tanulásában, a szociális szorongás csökkentésében, valamint a jövőre való felkészülésben.

A cél, hogy a fiatal diplomások környezetükre odafigyelő, karrierjükben és pénzügyi megoldásaikban tudatos, az új szakmai megoldásokra nyitott pályakezdők legyenek.

 

A hallgatók 52 százaléka dolgozik

 

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár közlése szerint a felsőoktatási hallgatók 52 százaléka dolgozik. Ezért fontos, hogy a fiatalok már tanulmányaik ideje alatt tisztában legyenek a pénzügyeikkel. Másrészt a hallgatók későbbi vállalkozásaihoz, sikereihez, innovációihoz, érvényesüléseihez is szükséges a pénzügyi tudatosság, amit ez a megállapodása is elősegít.


Az államtitkár azt mondta, az érettségizőket ma olyan felsőoktatás várja, amely végzés után nyolcvan százalékos bérelőnyt biztosít. Emellett szinte azonnali – átlagosan 36 napon belüli – elhelyezkedést tesz lehetővé a számukra.

Címkék: Educatio   hallgatók   HÖOK   MBH Bank   pénzügyi tudatosság