Uni

Hankó Balázs: a világ élvonalában a magyar felsőoktatás

UNIside | 2023-01-12
Magyarországon 11 egyetem a világ élvonalában van, a legjobb öt százalékban szerepelünk, topligásak vagyunk. Erről is beszélt Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján.

Ritka az az ország, ahol tíz egyetemistából nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait. Az állami ösztöndíj mellett ráadásul 33 különböző ösztöndíjat kínálnak, mintegy 70 milliárd forintból, 170 ezer hallgatónak – emelte ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára.    

Egy diplomás ma 36 nap alatt helyezkedik el Magyarországon, és a bérelőnye is jelentős, több mint 80 százalékos. (Fotó: MTI)

Diplomával könnyebb elhelyezkedni

„Egy diplomás ma 36 nap alatt helyezkedik el Magyarországon, és a bérelőnye is jelentős, több mint 80 százalékos” – mutatott rá Hankó Balázs. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy 2030-ra „legyen egy olyan egyetemünk”, amit a világ legjobb 100 egyeteme között tartanak számon, és legyen három olyan, amelyik az Európai Unió legjobb 100 egyeteme között szerepel.

Magyarországon jó ma egyetemistának lenni – jelentette ki Hankó Balázs az MTI tudósítása szerint. Mint fogalmazott, a hallgatók választanak egyetemet, ők döntik el, hogy mit tanulnak, szabadon szervezhetik az életüket egy 300 ezres közösségben, ahol az oktató és a hallgató nem tanár és diák, hanem kollégák, akik együtt felelnek Magyarország jövőképességéért.