Élelmiszermérnöki végzettséggel hol helyezkedhetsz el?
Élelmiszermérnökként könnyen állást kaphatsz mindenféle élelmiszereket gyártó (például hús-, tej-, malom- és sütőipari) cégeknél a technológia, a gyártási sorok üzemeltetése, vagy új élelmiszerek (ízek) kifejlesztése terén.
Emellett az élelmiszerek előállításával, forgalmazásával kapcsolatos szakmai közigazgatási feladatok ellátása terén is kamatoztathatod tudásod. Dolgozhatsz élelmiszerellenőrző állomásoknál az élelmiszertermeléssel és -forgalmazással kapcsolatos szakigazgatási feladatok ellátásában. Továbbá fogyasztóvédelem terén is kaphatsz állást ezzel a diplomával.
Ezzel a végzettséggel leggyakrabban az alábbi munkaköröket töltik be: termelésirányító élelmiszeripari üzemekben; élelmiszeripari, minőségbiztosítási technikus; termékfejlesztő, élelmiszeranalitikus, fogyasztóvédelmi referens.
Milyen szakképzettséget ad az élelmiszermérnöki szak?
2023 szeptemberében az alábbi intézményekben indul el a képzés:
Ezekből a tantárgyakból légy erős, ha ezt a szakot választod:
Az alábbi érettségi vizsgatárgyak közül kettőt kell választani (közép vagy emelt szinten):
- biológia
- fizika
- földrajz
- informatika
- kémia
- matematika
- természettudomány
- egy idegen nyelv
Itt találod az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyakat és az ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyakat, amelyek beszámíthatóak jelentkezésnél, ha a:
Angolul a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen és a Széchenyi István Egyetemen indul el a képzés 2023 szeptemberében ezen a néven: Food Engineering.
Négy hazai egyetemen indul el élelmiszermérnöki alapképzés 2023 szeptemberében. (Fotó: 123rf)
Milyen előképzettség segít a bejutásban?
Célszerű már eleve olyan középiskolát választanod, ahol indítanak azokból a tárgyakból tagozatos osztályt, amelyeket elfogadnak érettségi vizsgatárgynak a felvételinél. De egy nem tagozatos középiskolában is előnyre tehetsz szert, ha az utolsó két évedben fakultációnak választod ezeket a tárgyakat.
2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok. Vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak. Szakképzésért intézményi pontot azonban továbbra is adhatnak majd az egyes egyetemek.
Képzési terület:
Képzési idő:
Milyen specializációi vannak a képzésnek?
Intézményenként változhat az, hogy milyen specializációra van lehetőséged ezen a szakon. Az egyes egyetemeken többek között ilyen specializációkra számíthatsz:
- állatitermék technológia,
- árukezelési technológiák,
- borászati és üdítőitalipari technológia,
- élelmiszer-kereskedelem,
- élelmiszertechnológiai automatizálás és digitalizáció,
- édesipari és zsiradékipari technológiák,
- sör- és szeszipari technológia,
- sütő és tésztaipari technológiák,
- táplálkozás-élelmiszertechnológia,
- tartósítóipari technológiák.
Milyen tudományágakra és szakterületekre épül a képzés?
- az élelmiszermérnöki szakmát megalapozó természettudományi diszciplínák (matematika, fizika, kémia, biológia)
- az élelmiszerekben a feldolgozás és tárolás alatt lejátszódó folyamatok megértését szolgáló általános szakmai ismeretek (biokémia, élelmiszerkémia, fizikai kémia, általános mikrobiológia, ipari mikrobiológia)
- mérnöki (műszaki) alapozó ismeretkörök (gépészeti ismeretek, élelmiszer-ipari művelettani ismeretek, méréstechnika és automatizálás, elektrotechnika, informatika)
- élelmiszerlánc-biztonsági szaktudást adó ismeretek (élelmiszer-analitika, élelmiszer mikrobiológia és higiénia, élelmiszerlánc-biztonság, élelmiszer-ipari minőségirányítás)
- gazdaságtani és kommunikációs ismeretek (közgazdaságtan, élelmiszer-ipari gazdaságtan, élelmiszer-ipari marketing, folyamatszervezés, élelmiszer-termelés és -kezelés jogi szabályozása, tárgyalástechnika)
- az élelmiszer-előállításhoz és -kezeléshez kapcsolódó speciális kompetenciákat nyújtó ágazati szakismeretek (árukezelési technológia, állatitermék-technológia, borászat és üdítőitalipari technológia, édes- és zsiradékipari technológia, sör- és szeszesipari technológia, sütő- és tésztaipari technológia, tartósítóipari technológia, élelmiszer-kereskedelem)
Italgyártó cégeknél is elhelyezkedhetnek élelmiszermérnökök. (Fotó: 123rf)
A szak gyakorlati követelményei:
A szakmai gyakorlat két részből tevődik össze: a szakmai elméleti képzéshez kapcsolódóan összesen, legalább három hét gyakorlati képzésből, amelynek teljesítése kreditérték nélküli kritériumfeltétel, valamint egy félévig (tizenkettő-tizenöt hétig) tartó szakmai gyakorlatból.
Mit tud egy élelmiszermérnöki szakon végzett hallgató?
- Ismeri az élelmiszer-előállítás során lejátszódó fontosabb fizikai, kémiai, biológiai folyamatokat, azok alapvető törvényszerűségeit, vizsgálati módszereit.
- Ismeri az élelmiszer-előállítás és -kezelés egészére vonatkozó alapfogalmakat, tényeket, elméleteket, főbb jellegzetességeket és összefüggéseket, a releváns élelmiszer-ipari szereplőket, azok funkcióit és az iparághoz kötődő folyamatokat.
- Ismeri az élelmiszeripar fő termékeit, azok alapanyagait, gyártási technológiáit, az élelmiszerek minőségét és biztonságát alapvetően meghatározó tényezőket az egészségtudatos táplálkozás vonatkozásában.
- Ismeri és érti a széleskörűen értelmezett élelmiszer-ipari műveletek alapelveit, gépeit, berendezéseit és műszereit, valamint ezek működését a gyakorlatban is.
- Birtokában van az élelmiszer-technológiai és élelmiszerlánc-biztonsági problémák azonosításához szükséges ismereteknek.
- Ismeri az élelmiszer-technológiai és élelmiszerbiztonsági problémák azonosításhoz szükséges laboratóriumi vizsgálatok alapelveit.
Mivel foglalkozik egy élelmiszermérnök?
- Képes élelmiszer-ipari nyersanyagok élelmiszerlánc-biztonsági kockázatainak felmérésére, értékmegőrző tárolására és azokból értéknövelő eljárások alkalmazásával biztonságos élelmiszerek előállítására, tartósítására, forgalmazására.
- Élelmiszer-ipari nyersanyagok élelmiszerlánc-biztonsági kockázatait méri fel a biztonságos élelmiszerek előállítása, tartósítása, forgalmazása terén.
- Környezetvédelmi és egészségvédelmi előírások figyelembevételével laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatokat végez, gépeket és berendezéseket működtet az élelmiszer-előállítás teljes területén.
- Részfeladatok lát el a technológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében, új eljárások, termékek kifejlesztésében.
- Képes az élelmiszer-ipari folyamatok szervezésére, ellenőrzésére, minőségügyi rendszerének alkalmazására.
Hol tanulhatsz tovább, ha itt végzel?
Teljes kreditérték beszámításával vagy meghatározott kreditek teljesítésével agrár képzési területen az alábbi szakokon tanulhatsz tovább mesterképzésben:
- állattenyésztő mérnöki
- élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki
- élelmiszermérnöki
- fenntartható takarmányozás
- kertészmérnöki
- környezetgazdálkodási agrármérnöki
- mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki
- szőlész-borász mérnöki
- takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki
Az agrár képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni.
További részleteket a szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.