Tudástár

Komondor, a szuperszámítógép beköltözött a Debreceni Egyetemre

Haiman Éva | 2023-01-13
Percenként 50 ezer laptopnyi kapacitásnak felel meg a teljesítménye Magyarország legerősebb szuperszámítógépének, amit ma adtak át Debrecenben. A Komondor névre keresztelt berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.

Az öt petaflops teljesítményű berendezés 4,7 milliárd forintba került, kialakítása két éven át tartott. Komondor megtízszerezi az itthon elérhető jelenlegi HPC (High Performance Computing)-kapacitást. 

 

Az ország legújabb és egyben legerősebb szuperszámítógépére a nagy mennyiségű adatok feldolgozásában szinte minden tudományterületen szükség van. A mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmazó Komondor másodpercenként akár tízezerszer nagyobb volumenét hajthatja végre az asztali gépek számolási, adatfeldolgozási képességének. Egyszerre ötvenezer laptop használatának felel meg a kapacitása.

A Komondor egy kutatási infrastruktúra, elsősorban kutatók fogják használni. (Fotó: MTI)

A berendezés egyebek között a Debreceni Egyetem oktatói és kutatói munkáját is segíti a jövőben. Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) is hozzáférést kap Magyarország legerősebb szuperszámítógépéhez.

 

Komondor az évtized IT-beruházása

 

Spaller Endre, a KIFÖ elnöke az átadóünnepségen többek között arról beszélt, hogy a Komondor egy kutatási infrastruktúra, elsősorban kutatók fogják használni, de a gazdaságban megjelenő magas hozzáadott értékű tevékenységet is erősítheti. Fontos mérföldkő ez, talán az évtized IT-beruházása – emelte ki.

 

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja azt hangsúlyozta, hogy a DE számára stratégiai jelentőségű a fejlesztés. Rengeteg lehetőséget rejt ugyanis magában a technológia, ami a tudományos tevékenységben is nélkülözhetetlen. 

Emlékeztetett rá, hogy a mostani fejlesztést megalapozta, hogy már korábban is voltak ilyen gépek az egyetemen, és felépült egy HPC-központ is. Kialakult az a tudásbázis, ami ma már alapjaiban határozza meg az Informatikai Karon zajló oktatást, segíti az egyetemi kutatásokat. 

Az intézmény mintegy száz oktatója használja a szuperszámítógépet. 

Alig több mint tíz év alatt sikerült elérni, hogy az egész ország kiszolgálására alkalmas HPC-rendszernek adjon otthont a Debreceni Egyetem. Az Informatikai Karon meghatározó jelentőségű az adattudomány, a mesterséges intelligencia, számos tudományterületet kiszolgálnak. Emiatt fontos stratégiai döntés volt az egyetem és a szakemberek részéről, hogy a Kassai úti campuson kapott helyet ez nagy kapacitású gép – fogalmazott a kancellár.

A Debreceni Egyetemen új szakok közül is választhattok. A precíziós mezőgazdasági mérnökök képzéséről, illetve a településvezető szakirányú továbbképzésről is írtunk már.