Tudástár

5 ok, amiért érdemes egyetemre menned

UNIside | 2023-02-01
Február közepéig lehet még jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Ha még mindig azon vívódsz, hogy felvételizzél-e egyetemre, bemutatunk öt szempontot, miért is érdemes továbbtanulnod.
  1. Magasabb a fizetés

Diplomával lényegesen jobb fizetésre számíthatsz. A KSH erre vonatkozó legfrissebb adatai szerint az alapképzésen szerzett diplomával rendelkezők havi bruttó, azaz adózás előtti átlagkeresete 2021-ben közel 560 ezer forint volt, míg érettségivel rendelkezők esetében csupán mintegy bruttó 390 ezer.

Még nagyobb a különbség az érettségivel, illetve diplomával megszerezhető fizetések között, ha mesterképzésen szerzett diplomáról van szó, miután utóbbinál közel 800 ezer forint a bruttó átlagkereset – derül ki a KSH friss adataiból.

Egy korábbi cikkünkből – amely szakokra lebontva vizsgálta meg a keresetei lehetőségeket – kiderült, hogy különösen az informatikai és műszaki végzettségű diplomások keresnek jól.  

  1. Könnyebb elhelyezkedni

Lényeges érv a diplomaszerzés mellett az is, hogy a felsőfokú végzettségűek körében a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. 2021-ben az alapképzésben szerzett diplomával rendelkezőknek csak 1,8 százaléka volt munkanélküli (a mesterképzésen szerzett végzettségnél pedig 1,7 százalék a ráta). Eközben az érettségivel rendelkezők körében 5 százalékos volt az állástalanok aránya – derül ki a KSH adataiból.

Továbbá a felsőfokú végzettségűek gyorsabban találnak munkát. A Kulturális és Innovációs Minisztérium adatai szerint egy diplomás átlagosan 1,2 hónap, azaz mintegy öt hét alatt tud elhelyezkedni.

  1. Magasabb várható élettartam

Számos tanulmány rámutatott már arra, hogy szoros összefüggés van az iskolai végzettség és a várható élettartam között. Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet felvi.hu által idézett adatai szerint 2000–2004 között a 30 éves felsőfokú végzettségű férfiak várható élettartama 78 év, míg a nőké pedig magasabb mint 82 év volt. A 8 általánossal nem rendelkező férfiaknál ugyanez 62 év, míg a nőknél 72 év. 

Számos előnye van annak, ha egyetemre mész (Fotó: 123rf)

Vagyis 16-20 év különbség mutatható ki a várható élettartamot tekintve a legmagasabb és a legalacsonyabb iskolai végzettségűek között. A jelenség fő magyarázata a diplomások jobb anyagi helyzetéből adódik: többet költenek az egészségükre, egészségesebben táplálkoznak, és hamarabb fordulnak orvoshoz. 

  1. Kapcsolati tőke

Az egyetemi évek alatt szerzett ismertségek, baráti kapcsolatok jelentősen alakíthatják majd karrieredet. Előfordulhat, hogy az egyetemen ismered meg azt, akivel később közös vállalkozást alapítasz. De az is lehet, hogy az ugyanazon szakterületen végzett ismerősök pár év múlva segíthetnek például egy adott állás megpályázásánál. (Talán még az is elképzelhető, hogy életed párját is az egyetemen ismered meg.)

  1. Nemzetközi környezet

Ma már számos hazai egyetem jelentős külföldi – a világ minden tájáról érkező – hallgatói közösséggel bír, akikkel az angol nyelvű képzéseken, kurzusokon akár szoros barátságot is köthetsz, megismerve így egy másik kultúrát. Így lényegében nem kell külföldre menned ahhoz, hogy nemzetközi környezetben folytasd tanulmányaidat. 

A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre legkésőbb február 15-én éjfélig lehet jelentkezni.

Címkék: diploma   egészség   egyetem   felsőoktatás   felvételi   kereset