Munka

Többet szeretnél keresni az átlagnál? Diplomázz – mutatjuk mennyit kereshetsz!

Halaska Gábor | 2023-01-19
A legfrissebb adatok szerint tavaly ősszel Magyarországon kicsivel több, mint 510 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, de vezető beosztásokban 900 ezer felett volt a bruttó átlagbér. A statisztikai hivatal (KSH) szerint az átlag nettóban 352 ezer forint volt, de az ábrából kiderül: megéri tanulni, különösen felsőfokon, illetve a felsőoktatásban.  

Hasonlítsuk össze a pár évvel ezelőtti jövedelemeket azzal, hogy azóta mennyivel nőttek a keresetek! Ez utóbbiról a cikk második felében olvashattok.

A top 15 egyetemi szakról az UNI 2023 kiadványból tájékozódhattok. A UNIside-on megvásárolható kiadványban a Diplomás Pályakövető Rendszer 2020-as adategyesítésből származó információit is közreadjuk. Ebből kiderül, mennyivel kereshet többet az, aki magasabb végzettséggel érkezik a munkaerőpiacra. 

Kezdjük az egyetemekkel, ezután következnek majd a munkahelyek keresetei. 

Az első nagy táblázat az egyetemre készülőknek hasznos, az utána következő grafikon pedig az onnan kilépő hallgatóknak is. 

Első körben a várható pályakezdő bruttó átlagbérek alapján állítottuk sorrendbe az adatokat, a szakokat és az így első 15 helyre kerülteket vizsgáljuk meg részletesebben. Figyelem, az adatok csak tájékoztató jellegűek, mert a táblázatban, azaz a korábbi, hivatalos kutatásban szereplő fizetési adatok jellemzően 2019-ből származnak, azaz az ott szereplő fizetéseket érdemes mára átlagosan 30-40 százalékkal magasabb értékkel számolni! A KSH adatai szerint a hazai átlagfizetések 2022 őszén közel 39 százalékkal voltak magasabbak, mint 2019 egészében!  (Ez a táblázatban az első helyen mintegy negyedmilliós, az utolsó helyen mintegy 170 ezer forintos bruttó havi fizetési többletet jelent.)

 

 

Melyek a legmagasabb jövedelmek? Mennyit lehet keresni diplomával?

A top 15 szak bemutatásakor azt a sorrendet vettük alapul, amely a bruttó átlagbér alapján listázza a szakokat. A táblázatban minden szaknál külön megmutatjuk a jelentkezők, az elsőhelyes jelentkezők, valamint a felvettek számát és a ponthatárt a 2022-es általános eljárás alapján. Természetesen a (2019-es adatok alapján) várható bruttó átlagbér a rangsorolás bázisa.

 

Az összesített táblázatban láthatunk minden DPR AAE 2020 alapján rangsorolt szakot. A pontosítás kedvéért külön lábjegyzetben utaltunk arra, hogy az összesítésben egyes szakokat miért nem vettünk figyelembe, és ezért miért nem ismertetjük részletesebben. 

 

A szakok sorrendbe állításával jól látható, hogy ez a fajta megközelítés tükrözi a munkaerőpiaci státuszt például azt, hogy

 

 az informatikai és műszaki végzettségű diplomások bérezése mennyire magas. 

 

A kereslet tehát egybecseng a legjövedelmezőbb szakmaterületekkel. 

 

A legjobban fizető szakok közül három a műszaki, kettő az informatikai és négy az államtudományi képzési területről került ki. 

Fontos, hogy a pályakezdő munkabéreknél – ahogyan az országos átlagbéreknél is – mindig figyelembe kell venni a területi adottságokat is. Ugyanis a fővárosban vagy ahhoz közel elhelyezkedve sokkal  magasabb átlagbér érhető el, mint mondjuk Magyarország kevésbé népszerű régióiban.

 

Íme a legfrissebb kereseti adatok!

A jelenlegi keresetekre vonatkozóan készítettünk egy friss összeállítást is. Ezt a KSH 2023 januárjában közzétett, 2022 késő őszéig gyűjtött hivatalos adatai alapján állítottuk össze. A táblázat a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresetét mutatja a legfontosabb munkahelytípusokban. Kiemelve, hogy a teljes, összes dolgozó bruttó átlagbére, illetve a fizikai és a szellemi dolgozók átlagbére hogyan alakult, és mennyire növekedett 2019 óta.

Böngésszétek a táblázatot, és kommentben írjátok meg: ti is úgy látjátok-e, hogy megéri a lehető legtöbbet tanulni, s a legmagasabb végzettséggel elhelyezkedni? Vagy más a véleményetek? 

(Figyelem a táblázat interaktív, a kurzort fölé helyezve részletesebb számokat is láttok!)

 

Itt részletesebben is megtaláljátok az ágazatok szerinti fizetések alakulását, egészen 2022 októberig!

 

Címkék: 2022   2023   diploma   diplomás bérek   diplomás fizetés   felsőfokú   fizetések   forint   keresetek   KSH   munkabér