Free

Érdekel a balett világa? Várja az új növendékek jelentkezését a Balettintézet

UNIside | 2023-04-17
A balett iránt érdeklődő 4-16 éves fiúk és lányok április 30-ig jelentkezhetnek egy friss képzésre. A Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) felvételt hirdet a 2023–2024-es évadra.

Olyan gyerekek jelentkezését várják, akiket „elbűvöl a balett világa”, szeretnének közelebbről megismerkedni a műfaj alapjaival, és szívesen vesznek részt színpadi produkcióban. 11 éves kortól előképzettség is szükséges.

Korosztálytól függően hetente 2-6 alkalommal tartják az órákat az Operában és egyéb belvárosi helyszíneken.

Nem csak klasszikus balett van a repertoárban

A klasszikus balett mellett az alábbiakat is tanulják a diákok a képzésen:

  • néptánc,
  • karaktertánc,
  • modern tánc,
  • sztepp,
  • RG,
  • képességfejlesztés,
  • etikett.

A képzés önköltséges, a tandíj a korosztálytól és óraszámtól függ. A növendékek mesterei közül többen a balettegyüttes táncművészei, illetve balettmesterei.

Korosztálytól függően hetente 2-6 alkalommal tartják az órákat (Fotó: 123rf)

A képzésre 2023. április 30-ig lehet jelentkezni. A felvételit május 8-án az Operaházban tartják. További információk a Balettintézet honlapján olvashatók.

Egy hely, ahová kevesen jutnak be: egy táncművészeti jelmeztár

Ősszel beszámoltunk arról, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem egy igazán érdekes, kulisszák mögötti videót tett közzé, amely a jelmeztár titkaiba enged bepillantást.

A táncművészeti jelmeztárban nemcsak tütüket és kosztümöket találni, balettcipők és szakfelszerelések is a diákok rendelkezésére állnak. Sok tütüt akár öt évig is használnak, de akad olyan különleges darab is, amely már negyvenéves. Ezeket a Táncművészeti Egyetem még az Operából örökölte, ahol jó pár híres balerina viselte.

A klasszikus balettekben a primadonnák – főleg, ha hercegnőt alakítanak – gazdagon díszített, látványos, tányéros tütüket viselnek. A tánckar tagjainak általában szolidabb és világosabb ruhákat adnak. Persze, előfordulhatnak erősebb, sötétebb színek, de olyankor kimondottan a szerep indokolja a választást.