Uni

Egy hely, ahová kevesen jutnak be: egy táncművészeti jelmeztár – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-11-05
A Magyar Táncművészeti Egyetem egy igazán érdekes, kulisszák mögötti videót tett közzé, amely a jelmeztár titkaiba enged bepillantást.

A Magyar Táncművészeti Egyetem célja, hogy sokoldalúan képzett táncművészeket, táncpedagógusokat, koreográfusokat és elméleti szakembereket képezzen. Így a táncművészet értékeinek birtokában alkalmasak lesznek a hazai és a nemzetközi táncéletben az előadóművészi, oktató és alkotó tevékenységre.

Az átlagemberek, azaz a nézők, már csak a kész produkciókkal találkoznak a színpadon. A koreográfiák és a zene bűvöletében élvezik az előadást, gyakran gyönyörködve a jelmezekben.

Egy balerinát szinte mindenki tütüvel képzel el, de mitől függ, hogy milyen színű ruhát visel a darabban? 

A táncművészeti jelmeztárban nemcsak tütüket és kosztümöket találni, balettcipők és szakfelszerelések is a diákok rendelkezésére állnak. Sok tütüt akár öt évig is használnak, de akad olyan különleges darab is, amely már negyvenéves! Ezeket a Táncművészeti Egyetem még az Operából örökölte, ahol jó pár híres balerina viselte!

Forrás: Pixabay

A klasszikus balettekben a primadonnák – főleg, ha hercegnőt alakítanak – gazdagon díszített, látványos, tányéros tütüket viselnek. A tánckar tagjainak általában szolidabb és világosabb ruhákat adnak. Persze, előfordulhatnak erősebb, sötétebb színek, de olyankor kimondottan a szerep indokolja a választást.

Minden intézményben vannak helyek, amelyről a külső szemlélődő, a „kinti ember”, szinte semmit nem tud. Most egy ilyen helyre, a jelmeztár birodalmába kalauzolják a Magyar Táncművészeti Egyetemen folyó munka után érdeklődőket, Scheff Gabriella segítségével.

Címkék: balerina   balett   jelmeztár   Magyar Táncművészeti Egyetem   MTE   tánc   videó