Tudástár

Amit tudnod kell, ha szőlész-borász mérnöki szakra mennél

Szádeczky-Kardoss Klára | 2023-03-09
Érdekel a borászat, szőlőművelés és agrárszektor? Vonz a hazai borkultúra? Összeszedtünk minden lényeges információt, amit a szőlész-borász mérnöki alapfokú szakról érdemes tudnod. Mutatjuk!

A szőlész-borász mérnöki végzettséggel hol helyezkedhetsz el?

A szőlészettel és borászattal kapcsolatos álláslehetőségek főleg a mezőgazdasághoz és a kereskedelemhez kapcsolódnak. Természetesen elsősorban borászatoknál, szőlészetekben találhatsz munkát. Szerencsére Magyarországon a borkultúrának nagy hagyománya és kereslete van. A szőlész, a borász, a borászati és a pincei munkatárs feladatkörök mellett akár borászati laboráns is lehetsz. Ezeken túl akár a borászatok értékesítési és fejlesztési részlegén is elhelyezkedhetsz.

Leginkább borászatoknál, szőlészetekben találhatsz munkát. (Forrás: 123rf)

Híres borászok

A borászatok neveit általában sokkal jobban ismeri a nagyközönség, mint a mögöttük álló borászok neveit. Azonban a hírességek között is gyakori, hogy borászatot vesznek vagy saját bormárkát alapítanak. Gyakran kizárólag személyes használatra vásárolnak szőlőültetvényeket és borbirtokokat. Ilyen például Brad Pitt, Angelina Jolie, Johnny Depp vagy David és Victoria Beckham is. Más hírességek pedig egyszerűen marketingre, azaz bor-eladásokat ösztönző eszközként használják fel ismert nevüket a boriparban.

Talán a legismertebb a nemzetközi „filmsztár-borászatok” közül Gérard Depardieu. A francia színésznek a világ számos országában található pincészete. Nagyon aktívan részt vesz a gyártásában és az üzleti ügyekben is. Még az útlevelében is szerepel, hogy foglalkozása borász.

Az Keresztapa filmjeiről ismert olasz-amerikai rendező, Francis Ford Coppola olyan famíliából származik, amely nagy múltú borászattal rendelkezik. Így nem csoda, hogy ő is folytatta a családi hagyományokat.

Borban az igazság (Fotó: Borban az igazság)

A borkultúra rengeteg filmet megihletett már. A teljesség igénye nélkül említünk néhány példát. A Bor, mámor, Provence című vígjátékban egy bankár a nagybácsikájától örökölt szőlőbirtokot eleinte el akarja adni, de végül továbbviszi a gazdaságot. A Borban az igazság című vígjáték egy valódi történeten alapul. Itt szemtanúi lehetünk annak, ahogy egy borversenyen a kaliforniai borok legyőzték a francia borokat egy vak kóstolóteszt során. A Kerülőutak pedig igazi borkultuszfilm, amely óriási hatással volt a borturizmus fellendülésére.

 

Milyen szakképzettséget ad a szőlész-borász mérnöki szak?

 • Szőlész-borász mérnök.

 

Az országban itt érhető el ez a képzés:

Angolul jelenleg az EKKE képzésén választhatod ezt a szakot Viticulture and Oenology Engineering néven.

 

Ezek a tantárgyak fontosak, ha ezt a szakot választod:

 

A szőlész-borász mérnök a szőlészet és borászat területén működő vállalkozásokat, vállalatokat, termelő-üzemeket ágazati, valamint kis-és középvállalkozásokat irányítja. (Fotó: 123rf)

 • Milyen előképzettség segít a bejutásban?
 • Számos olyan szakközépiskola működik országszerte, amelyek középszintű szőlész szakembereket képeznek. Például Budafokon a Soós István Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet.
 • 2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok. Vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak. Szakképzésért intézményi pontot azonban továbbra is adhatnak majd az egyes egyetemek.

 

Képzési terület: 

 

Mennyi időbe telik a képzés?

 • 7 félév.

 

Milyen tudományágakra és szakterületekre épül a képzés?

 • általános természettudományi ismeretek,
  • (matematika, biometria és informatika, fizika, kémia, biológia),
 • mérnöki ismeretekre alapozó diszciplínák,
  • (közgazdaságtan, üzemtan),
 • a szőlész-borász szakmát megalapozó szakmai tudományterületek,
  • (élelmiszer-kémia és analitika, mikrobiológia, élelmiszer-ipari alapműveletek, mérés és automatizálás; munkavédelem, hő- és anyagátadási borászati műveletek, szőlészeti és borászati gépek; agrometeorológia, talajtan, gazdaságtan; vezetési, szervezési és marketing ismeretek, minőségbiztosítás),
 • a szőlész-borász specifikus szakterületek,
  • (a szőlőtermesztés és borászat története, a szőlőtermesztés biológiai és ökológiai alapjai, termőhelyismeret, kapcsolódó jogi ismeretek, technológiai és géptani ismeretek, termesztéstechnológia, művelési irányzatok, a szőlő kórtana és növényvédelme; szőlőfajta-ismeret és -használat, korszerű nemesítési ismeretek; borászati technológia, minőségszabályozás, organoleptikus értékelés).

 

Milyen gyakorlati követelményei vannak a szaknak?

 • A szakmai gyakorlat két részből tevődik össze. Egy legalább három alkalommal megszervezett, egyenként egy hét időtartamú, a szak kiemelt tárgyköreit (szőlészet, borászat) érintő, a szorgalmi időszakba beépített szakmai gyakorlat. Ennek hallgatói munkaigényét a megfelelő tantárgyak kreditértékébe kell beépíteni. Továbbá egy fél évig (tizenkettő-tizenöt hétig) tartó szakmai gyakorlat.

 

Mit tud egy szőlész-borász mérnöki szakon végzett hallgató?

 • Ismeri az agrárgazdaság, a mezőgazdasági termelés és az élelmiszerlánc-biztonság főbb jellegzetességeit és összefüggéseit, valamint a szőlészeti és borászati ágazat szereplőinek szerepét, azok funkcióit és az ágazathoz kötődő folyamatokat.
 • Tisztában van a rovartan, a kórtan, az agrometeorológia, a talajtan, az agrár- és élelmiszeripari gazdaságtan szőlészeti és borászati vonatkozásaival.
 • Birtokában van a szőlészet és borászat ágazatához kapcsolódó vezetési, szervezési és marketing ismereteknek. Valamint a minőségbiztosítás vonatkozó szakterületeinek is.
 • Jártas a szőlőtermesztés biológiai és ökológiai alapjaiban, a termőhelyismeretben, szőlőtermesztés-technológiai ismeretekben, művelési irányzatokban.
 • Tisztában van a szőlészet és borászat gyakorlatának elemeivel (műszerek, gépek, berendezések működési alapelveivel, a melléktermékek kezelésére vonatkozó ismeretekkel).
 • Ismeri az agrárpolitika valamint a vonatkozó szakpolitikák (támogatási, adózási stb.) alapvető elemeit és összefüggéseit.
 • A szőlész-borász mérnök létre tud hozni és fenn tud tartani korszerű szőlőültetvényeket. (Fotó: 123rf)

 

Mivel foglalkozik egy szőlész-borász mérnök?

 • Szőlészeti és borászati eljárásokat tervez, lebonyolít. Részt tud venni a szakmai döntéseket megalapozó javaslatok kidolgozásában és a következtetések levonásában. Mindezt nem csak operatív szinten.
 • Értelmezi az agrárgazdasági szereplők viselkedésének, az agrárium intézményi hátterének formális és informális kapcsolatrendszerét.
 • A szőlészet és borászat területén működő vállalkozásokat, vállalatokat, termelő-üzemeket ágazati, valamint kis-és középvállalkozásokat irányítja.
 • Létre tud hozni és fenn tud tartani korszerű szőlőültetvényeket.
 • Képes ültetvény-beruházási tervdokumentációk, termesztési és borászati technológiai tervek készítésére, a szakterületi fejlesztésre.
 • Felismeri a szőlő kórokozóit, kártevőit és az ültetvényben előforduló gyomnövényeket, növényvédelmi mérnökkel együttműködve képes az ellenük való hatékony védekezési módszerek kidolgozására, alkalmazására.
 • Bormarketinget végez vagy azt segíti.

 

Hol tanulhatsz tovább, ha itt végzel?

 • Mesterképzésen elsősorban olyan szakokon tanulhatsz tovább, mint: szőlész-borász mérnöki, kertészmérnöki, mezőgazdasági biotechnológus szak. A megfelelő plusz tárgyak teljesítésével az alapszakodtól valamennyire eltérő mesterképzést is választhatsz. Továbbá a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés is érdekes lehet számodra.

 

Az agrárképzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

További részleteket a szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.

UNI 2023

Szavazás