Uni

Kezdd te is egyszerűen a gazdálkodás és menedzsment alapképzést ezekkel a tippekkel!

UNIside | 2022-10-03
Évek óta a tíz legnépszerűbb egyetemi szak között szerepel az érettségiző fiatalok között. Kíváncsi vagy arra, hogy egy végzős hallgató hogyan értékeli? Milyen tapasztalatai vannak három év távlatában? Bán Szabina, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Karának gazdálkodás és menedzsment alapképzésén végzett hallgatója, oktatási asszisztens, demonstrátor révén most megtudhatod, hogyan kezdheted el az egyetemi karriered az alapképzésed során.

Ez az interjú az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

 

Mi alapján döntöttél az érettségi előtt, hogy merre tanulj tovább?

Érdeklődési körömnek megfelelően született meg a döntésem a továbbtanulást illetően. Nagyon szerettem a matematikát, a közgazdaságtant és a történelmet, ezért az érettségi előtti néhány hónapban inkább az okozott gondot, hogy melyik két tárgyból csináljam meg az emeltszintűt.

Azt követően, hogy a továbbtanulási irány körvonalazódott, szintén nagy döntés volt, hogy a lakóhelyemhez közeli vagy inkább egy budapesti intézményt válasszak.

Végül lokálpatrióta érzéseim voltak erősebbek, és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mellett tettem le a voksomat. A végső döntésemben a középiskolai közgazdasági versenyeken elért kiemelkedő eredmények, illetve tanáraim véleménye volt a leginkább meghatározó.

 

Fontos volt az, hogy mennyire gyakorlatorientált az intézmény és a képzés?

Nem ez volt a fő szempont, hiszen tudtam, hogy a közgazdasági pályán a legtöbb kurzusom is gyakorlati óra lesz. A szakma gyakorlatorientáltsága pedig önmagért beszél, hiszen a mindennapi életünket befolyásoló gazdasági helyzetekről van szó az órákon is.

Fotó: Pixabay

 

Gondolkoztál duális képzésben?

Nem. A duális képzésről egy közeli ismerősöm mesélt, akit eléggé megterhelt a nappali képzés mellett dolgozni. Mivel én mindig igyekeztem a tanulásra koncentrálni, ezért döntöttem úgy, hogy az egyetemi éveim alatt teljes mértékben a vizsgáimra szeretnék koncentrálni, ami mellé nem fér bele a duális képzés. 

 

Milyen terveid vannak a közeljövőben? Például tanulsz vagy dolgozol a nyáron?

Az első terv az államvizsga után mindenképp egy családi nyaralás. A BA-képzés lezártával nagyon jól esik majd egy kis pihenés, ezért a nyáron nem terveztem, hogy dolgozom. Július végén azonban el szeretnék kezdeni egy másik nyelvet intenzívebben tanulni, ezért egy újabb nyelvvizsgát mondanék a közeljövőben kitűzött célnak.

 

Részt veszel valamilyen gyakornoki programban, kell menned gyakorlatra?

Összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesítenünk a diploma megszerzéséhez, amivel már szerencsére végeztem, így jelenleg más gyakornoki programban nem veszek részt.

 

Tervezel továbbtanulni mesterképzésen, szakirányú továbbképzésen?

Igen, mindenképp szeretnék továbbtanulni mesterképzésen, le is adtam a jelentkezésemet az egyetemre a felvételi eljárás során. Vezetés és szervezés szakon szeretném folytatni a tanulmányaimat, aminek az első szemeszterét remélhetőleg szeptemberben el is kezdhetem.

 

Mi a legnehezebb az egyetemen és miért?

Az időbeosztás. Kollégistaként tudom, hogy egy kollégiumi szobában nem lehet kellőképpen felkészülni egy zh-ra vagy egy vizsgára, sokszor csúszik a tananyag megtanulása, ami magával hozza a lemaradást és a lemorzsolódást. Emiatt pedig kevesebb idő marad a kikapcsolódásra, ami egy egyetemista számára elengedhetetlen a reggeltől estig tartó órák után. Szintén nehéz a középiskola után, hogy itt már magunknak kell összeállítani az órarendünket.

Minden félév elején nagyon fontos a jól beosztott órarend, amiben átlátjuk az időbeosztásunkat, a kötelességeinket, a két óra közti szabadidőt, ahol tanulhatunk vagy kikapcsolódhatunk.

 

Említetted, hogy a duális képzés ötletét elvetetted, akkor miből tartod el magad az egyetem alatt? Veszel-e fel diákhitelt vagy vállalsz diákmunkát?

Jelentős bevételi forrást jelentenek az egyetemi ösztöndíjak. Szerencsére az Eszterházyn nagyon sokféle és magas ösztöndíjakra lehetnek jogosultak a hallgatók. A szociális alapon rászorulók például minden félévben igényelhetnek rendszeres szociális ösztöndíjat. Ezenkívül az első félév után már tanulmányi ösztöndíjra is jogosultak lehetünk a kreditindexünk függvényében, és nálunk van egy különlegesség, a kiemelt tanulmányi ösztöndíj.

Szakonként a legjobb tanulmányi eredményt elért hallgatók havi százezer forint tanulmányi ösztöndíjban részesülnek a következő félévre.

Emellett a TDK kutatási munkákat is támogatja az egyetem. A saját jövedelmemre visszatérve: a tanulás mellett oktatási asszisztens demonstrátori tanításból tartom el magamat. 

 

Szerinted mitől jó egy munkaadó?

Az oktatási asszisztensi munkám során több tantárgy oktatási tevékenységébe is bekapcsolódhattam, így ezen tapasztalatok révén határozott elképzelésem lett a munkaadókkal szemben.

Úgy gondolom, egy jó munkaadó támogatja a munkavállalóit.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan kommunikál az alkalmazottaival és megértéssel fordul hozzájuk. Bármilyen probléma adódik, bizalommal fordulhatunk felé. 

 

Milyen jövedelemre számítasz pályakezdőként?

Friss diplomásként, pályakezdőként, sok éves szakmai tapasztalat hiányában átlagosan alacsony fizetés vár. Ilyen albérletárak és infláció mellett remélem, hogy még pont elegendő lesz ahhoz, hogy tudjak vele boldogulni.