Uni

Ez lehet az új kedvenc? Különleges italt fejleszt a Pécsi Tudományegyetem

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-11-04
Magyarországon egyedülálló, innovatív technológiák alkalmazásával a jövőben szőlőalapú gint fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetemen.

Mit kell tudni a „hagyományos” gin készítéséről?

A gin igen népszerű koktélalapanyag, de magában is fogyasztják. Ez egy égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból – gyakran gabonaszeszből – készül, amit boróka tobozbogyójával, esetleg annak kivonatával ízesítenek. Néha más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál. Ugyan sokféle gin létezik, de általában kétfélét különböztetünk meg: a desztillált és a kevert gint. Előbbit hagyományos módon készítik, a szeszbe fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják. Utóbbinál a semleges szeszt kivonatokkal vagy aromákkal ízesítenek. 

Három egyedi karakterű gin készül hazánkban

A Pécsi Tudományegyetemen most szőlő alapú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása kezdődik. A projekt keretében innovatív technológiák alkalmazásával fejlesztenek három egyedi karakterű ginterméket Magyarországon elsőként. Ezek a projekt végére elérik a forgalomba hozatali minőséget. A PTE a Danubiana Kft.-vel konzorciumban illetve a Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalatával kezdi meg a közös munkát a közeljövőben.

Forrás: YouTube

Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke elmondta, hogy a szőlő különböző növényi részeiből, virágból, magokból fognak olyan aromákat előállítani, amit a gin készítése során tudnak majd felhasználni.

Az a célkitűzésük, hogy 2024-ben bemutathassák a PTE saját ginjeit. Továbbá, hogy egy olyan gint tudjanak készíteni szőlő alapon, ami jól eladható a világban. Így a szőlőtermelőknek hosszú távon nagyobb biztonságot nyújthatnak az új technológiával. A desztillátumok, azaz a párlatok elkészítésére már elindult egy előzetes kísérlet, amelyeknek nagyon ígéretesek az eddigi eredményei.

Címkék: borászat   gin   Pécsi Tudományegyetem   PTE   szőlő