Tudástár

A tökéletes időbeosztás titka: így készülj az érettségire

UNIside | 2022-09-30
Összeszedtünk olyan hasznos tanácsokat, amelyek segítenek, hogy ne csússz el a beosztásoddal, megcsináld a napi feladataidat és a tanulással is időben végezz!

Nem csak időpocsékolásra jó az okostelefonod

Listák és határidőnaplók hosszas irogatása helyett a mobiloddal is könnyedén beütemezheted, mikor és mit kell tanulnod, hogy mindennel végezz az érettségiig.

Oszd el egyenletesen az idődet: nézd meg, mennyi maradt az érettségiig, és szinte minden napra iktass be egy kis teendőt, így nem kell totálisan leterhelned magad! Ez a három alkalmazás segíthet neked:

  • Google Calendar: Feljegyezheted a feladataidat, linket csatolhatsz hozzá, összehangolhatod más appokkal, és értesítést is küld a Google ingyenes naptárszolgáltatása.
  • Trello: Könnyedén rendszerezheted feladatkörök szerint is a tennivalókat, egy-egy feladathoz nemcsak szöveget, hanem képet és videót is rendelhetsz, ráadáasul asztaligép verziójai is van. Akár a barátaiddal közös tételkidolgozást is szervezhetitek itt.
  • Microsoft To Do: Más felhasználókkal is megoszthatod, így ez az app is tökéletes akár egy csoportos iskolai feladathoz. A teendőkhöz könnyedén rendelhetsz határidőket, jegyzeteket és fájlokat is.

Alakítsd ki a produktivitás-zónádat 

Figyeld meg, hogy melyik napszakban vagy a legaktívabb! Ha korán kelős vagy, akkor ne az éjszaka közepén állj neki tanulni, ha pedig inkább bagolytípus, felesleges kínozd magad a túl korai magolással. Igyekezz azokban az órákban haladni a feladatokkal és rászánni magad a legnehezebb tételek megtanulására, amikor a legfogékonyabb az agyad!

Csendesítsd le az elméd: egy dologra koncentrálj!

Állítsd “ne zavarj üzemmódba” mindent, így nem zökkentenek ki a telefonod értesítései. Ha tanulsz, akkor tényleg tanulj, ne a telefonodat nyomkodd közben! Zárj ki minden zavaró dolgot a környezetedből, és csak arra figyelj, amit olvasol!

Forrás: unsplash

Néha jutalmazd meg magad!

Jobban fogsz haladni, ha tudod, hogy valami jutalom vár rád! Például, ha megtanultál egy tételt, ajándékozd meg magad egy kis kikapcsolódással, pár perc telefonozással, egy kis nasival vagy kávéval. Sose sajnáld magadtól, te sem vagy robot, hogy megállás nélkül haladj! Eltérő, ki mennyi ideig tud koncentrálni, de az iskolában sem véletlen, hogy szüneteket tartanak. 30-90 perc után szüksége van az agynak egy rövid pihenésre.

Ne félj spontán lenni és változtatni a terveken!

Ne ess kétségbe, ha valami nem úgy alakul, ahogy eltervezted és rögtönözni kell! Bármikor történhet valami, ami miatt felborul a napirended, és kizökkent a betervezett tanulásból. Próbálj meg alkalmazkodni az új helyzethez, és abból kihozni a legtöbbet! Szervezd újra a maradék idődet, ha valami nem olyan fontos, akkor halaszd későbbre!

Bízz magadban: menni fog!

Nem egy lehetetlen küldetésre vállalkozol, hiszen rengeteg diáknak sikerült már előtted! A sikerhez a pozitív gondolkodás és a motiváció nagyban hozzájárul! Ragassz fel cetliket, amelyek a legfárasztóbb pillanatokban is energiával töltenek fel. Koncentrálj a legkisebb örömteli dologra is, hogy tovább motiváld magad a folytatásra!

Emlékezz vissza az elmúlt négy iskolai évre, ha már eddig eljutottál, akkor igenis büszke lehetsz magadra, és kár lenne feladni! Már a célegyenesben vagy, csak egy utolsó nagy lendület kell, hogy túl legyél az utolsó megméretetésen!