Tudástár

Miért érdemes előrehozott érettségit tenni?

Bodzás Szabolcs | 2022-09-27
A középiskolai tanulmányok az érettségi vizsgák letételével fog végződni. Magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, egy idegen nyelvből és egy szabadon választható tárgyból kell majd számot adnotok a tudásotokról. Eláruljuk, miért érdemes előrehoznotok ezek közül néhány vizsgát.

Elsősorban azért, hogy az utolsó tanév végén ne kelljen egyszerre olyan sok tárgyra egyszerre felkészülnötök. A legtöbben, akik élnek az előrehozott érettségi lehetőségével – akár egy korábbi tanév végén, akár az őszi érettségik alkalmával, amelyek nem sokára kezdetüket veszik – egy szabadon választható tárgyból adnak számot tudásukról, vagy a nyelvi kompetenciájukról. Természetesen akadnak, akik a három fő tárgy közül vállalkoznak erre, de ez jóval ritkább.

Fotó: 123RF

Sokkal könnyebb a nagy magyar-matek-töri hármasnak úgy nekivágni a középiskola végén, hogy már van gyakorlatod az érettségizésben, és két könnyebb tárgyon már túlestél.

A másik ok, hogy biztosabban vághatsz bele az emelt szintű érettségidbe, ha már az adott tárgyból van egy biztos alapod. Nehogy azon múljon az egyetemre történő bekerülésed, hogy a végén elrontasz egy nehéz emelt szintű érettségit!

Menj biztosra abból a tárgyból, amiből emeltezni szeretnél!

Először csináld meg alapszinten, és azután ha rosszul sikerül az emelt, akkor annulláld azzal, hogy egészen egyszerűen nem mész el a szóbeli részére.Mivel a koronavírus-járvány már kevésbé van jelen az életünkben, ennek köszönhetően újra vannak szóbeli érettségi vizsgák is, így újra lehet élni ezzel a lehetőséggel.

A 2022/2023-as őszi érettségi szezon nemsokára kezdetét veszi, mutatjuk a 10 főbb tárgy írásbelijének vizsgaidőpontját: