Tudástár

Így lesz zökkenőmentes az emelt szintű érettségi: ezekre nem árt figyelni

UNIside | 2022-09-29
Hamarosan elkezdődnek az érettségi vizsgák, ha a szintemelőzöl vagy most teszel először emelt szintű érettségit, akkor valószínűleg már jó ideje készülsz rájuk, hiszen jelentősebb kihívással nézel szembe, mint akik középszinten vizsgáznak. Amúgy is arra biztatunk, hogy tanulj rá eleget, érj el kiváló eredményeket, de jó ha tudsz pár részletről, amellyel érdemes tisztában lenned felvételikor!

Legtöbben azért vágnak bele az emelt szintbe, mert előfeltétele a kiválasztott szakuknak a felvételinél, vagy pedig pluszpontokat szeretnének még szerezni vele. Utóbbi nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Összeszedtük, hogy mire kell figyelned ilyenkor!

Amikor feltétel az emelt érettségi

Ilyenkor “csak” annyi a követelmény, hogy átmenj a vizsgán, tehát legalább az elégségest elérd, ami 25 százalékot jelent. Viszont a több vizsgarészből álló tárgyak esetén az egyes részek alkalmával ennek legalább a felét össze kell gyűjteni, tehát legalább 12 százalékot. Ilyenek például az idegen nyelvek, így hiába kaptál maximális pontot az egyik vizsgarészre, ha a másikon nem érted el a kötelező szintet, akkor ugyanúgy nem szerezed meg az elégséges értékelést a végén. Ezért ha nem vagy elég biztos a tudásodban, jobba ha másik tárgyat választasz emeletnek, amennyiben van rá lehetőséged.

Forrás: Pexels

Amikor pluszpontokat gyűjtesz

Ha azt hitted, hogy pusztán azért, hogy ezt a szintű vizsgát választottad, majd többletpontokat kapsz, akkor tévedsz! Az emeltért nem jár automatikusan pluszpont, így nem elég, ha nehezen összekaparsz egy kettest belőle. Mielőtt belevágsz, ellenőrizd le, hogy az általad megjelölt szak elfogadja az érettségit az adott tantárgyból, továbbá itt is van egy minimumeredmény, amelyet mindenképpen el kell érned. Ha a többletpont megszerzése a célod, akkor legalább 45 százalékos eredményt kell teljesíteni az emelt szintű vizsgán.

Maximalista vagy, és az ötösre mész? Ez a cikkünk segíthet abban, hogy jelesre teljesítsd az emelt szintű magyar érettségit!