Uni

Már nem kell nyelvvizsga a diplomához – Ezek a változtatás főbb pontjai

Tar Gábor | 2022-12-08
December 7-én megszavazta az Országgyűlés a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsga-követelmény megszüntetését. Az új szabályok szerint a felsőoktatási intézmények dönthetnek a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározásáról.

A felsőoktatási törvény módosítása értelmében a diploma kiadásának megkövetelt előfeltétele csak a sikeres záróvizsga lett. A változtatás révén a felsőoktatási intézmények dönthetik el, hogy a diplomához milyen nyelvi vizsgakövetelményt szabnak meg.

A tantervben meghatározhatnak idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést. Egyben gondoskodniuk kell az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról.

Megkapja a nyelvvizsga-mentességet az is, aki már záróvizsgát tett

Az új szabályokat az idei tanévtől felmenő rendszerben vezetik be.

A nyelvvizsga-mentességet azonban a 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, de oklevelet nem szerzett hallgatókra vagy volt hallgatókra is alkalmazni kell.

A változtatás révén a felsőoktatási intézmények dönthetik el, hogy a diplomához milyen nyelvi vizsgakövetelményt szabnak meg. (Fotó: 123rf)

A dátumnak azért van jelentősége, mert azok, akik 2021. augusztus 31. előtt tettek záróvizsgát, a koronavírus-járvány miatt meghozott nyelvvizsga-amnesztia értelmében már mentesültek a nyelvvizsga-kötelezettség alól. Mint ismert, a Covid miatt a kormányzat 2020-ban és 2021-ben is nyelvvizsga-amnesztiát vezetett be, aminek értelmében azok mentesültek a diplomaszerzés feltételéül előírt nyelvvizsga-kötelezettség alól, akik 2020., illetve 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek.

A doktori megkezdéséhez sem kell

A törvénymódosítás értelmében megszűnik a doktori képzés megkezdéséhez szükséges nyelvvizsga-követelmény is, melynek helyébe a doktori szabályzat szerinti nyelvismeret kerül.

Továbbá az eddigi szabályokhoz képest, amelyek a két idegen nyelv tudományterület műveléséhez szükséges ismeretét írták elő, a felsőoktatási intézmény maga határozhat meg egy vagy több ilyen nyelvet a doktori szabályzatban.

A felsőoktatási törvény számos más ponton is módosul, amit egy külön cikkben gyűjtöttünk össze. Eszerint például úgynevezett mikrotanúsítványt állíthatnak ki a felsőoktatási intézmények bármely tantárgy, kurzus, modul elvégzését követően a tanulási eredmény igazolására (beleértve a tárgyleírás, tematika feltüntetését is). Továbbá új egyeteme is lesz az országnak, és megszűnik a 70 éves korhatár az oktatók és kutatók foglalkoztatására a nem állami fenntartású felsőoktatási intézményekben.