Uni

70 évnél idősebb oktató is taníthat majd nem állami egyetemeken

Tar Gábor | 2022-11-10
Megszűnik a 70 éves korhatár az oktatók és kutatók foglalkoztatására a nem állami fenntartású felsőoktatási intézményekben. Ezt is tartalmazza a felsőoktatási törvény módosítása, amit még novemberben megszavazhat az Országgyűlés.

Eltörlik a magán (beleértve az alapítványi), illetve egyházi fenntartású egyetemeken foglalkoztatott oktatókra, kutatókra vonatkozó 70 éves korhatárt. Ez is szerepel a felsőoktatási törvényt módosító javaslatban, amelyet a november 21-ével kezdődő héten szavazhat meg a parlament az Országgyűlés honlapján olvasható ülésterv szerint.

A felsőoktatási törvény idevágó, jelenlegi szabályai szerint a felsőoktatási intézményekben az oktatók és a kutatók hetven éves korukig foglalkoztathatók. Ennek helyére a törvénymódosítás értelmében a következő megfogalmazás kerül: „a költségvetési szervnél foglalkoztatott oktató és a kutató hetvenedik életévének betöltéséig foglalkoztatható, a magán és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményekben foglalkoztatott oktató és kutató esetében a szervezeti és működési szabályzat foglalkoztatási korhatárt állapíthat meg, amely nem lehet alacsonyabb, mint a költségvetési szervnél foglalkoztatott oktatóra és kutatóra megállapított, e törvény szerinti foglalkoztatási korhatár.”

Ennek értelmében az állami fenntartású egyetemeken továbbra is érvényben marad a 70 éves korhatár, azonban a magán, az alapítványi és egyházi fenntartású intézményekben eltérhetnek ettől.

A 70 éves korhatár az állami egyetemeken továbbra is érvényben marad (Fotó: 123rf)

A törvénymódosító javaslatban olvasható indoklás szerint azzal, hogy az utóbbi intézményeknek lehetőségük lesz a 70 évnél magasabb korhatár megállapítására, „az oktatás, kutatás színvonala tovább emelkedhet, és a hallgatók is magasabb szintű oktatásban részesülhetnek”.

Jelenleg hat állami felsőoktatási intézmény (öt egyetem és egy főiskola) működik az országban, amelyek esetében továbbra is érvényben marad a 70 éves korhatár. Ezek:

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
  • Magyar Képzőművészeti Egyetem
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  • a bajai Eötvös József Főiskola

A felsőoktatási törvény emellett más lényeges pontokon is módosul. Korábban megírtuk, hogy megszűnik a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsga-követelmény. Így az új szabályok szerint majd az egyetemek dönthetnek a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározásáról.

Továbbá a törvénymódosítás értelmében a budapesti Gábor Dénes Főiskola február 1-jétől alkalmazott tudományok egyetemeként működik majd tovább. Új neve Gábor Dénes Egyetem lesz.