Példakép

Ismét kiírták a Pécsi Eszter Tanári Díjat

UNIside | 2023-04-01
Április 23-ig pályázhatnak természettudományos tárgyakat oktató gimnáziumi, illetve szakgimnáziumi tanárok a félmillió forintos pénzjutalommal járó Pécsi Eszter Tanári Díjra.

Megjelent a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mellett működő Pro Progressio Alapítvány Pécsi Eszter Tanári Díjának idei felhívása.

A díjat olyan, matematikát, fizikát, biológiát, kémiát vagy informatikát oktató pedagógusok kapják, akik emelt szintű érettségire, hazai és nemzetközi tanulmányi versenyekre készítik fel hallgatóikat, illetve tehetséggondozási tevékenységet folytatnak.

 

Pécsi Eszter, az első magyar mérnöknő

A 14 éve létrehozott díjat tavaly nevezték el az első magyar mérnöknőről, Pécsi Eszterről. A díj új elnevezésével az alapítvány ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját – olvasható a BME közleményében.

Biológiát tanító pedagógusok is pályázhatnak a Pécsi Eszter Tanári Díjra (Fotó: 123rf)

Az idei Pécsi Eszter Tanári Díj elnyerésére gimnáziumok és szakgimnáziumok tanárai pályázhatnak. A pályázati felhívás szerint olyan tanárok pályázatait várják április 23-ig,

  • akik matematikát, fizikát, biológiát, kémiát vagy informatikát tanítanak,
  • közreműködnek a diákok motivációjának erősítését szolgáló rendezvények szervezésében,
  • akiknek tanítványai közül többen tettek emelt szintű érettségit, és/vagy sikerrel szerepeltek megyei, országos és nemzetközi középiskolai tanulmányi versenyeken, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen (2022-től kezdődően az Országos Tudományos és Innovációs Olimpián),
  • akiknek 2018–2022 között több diákjuk is volt, akik érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatták tanulmányaikat.

Félmillió forintos díj

Az idei tanári díjra emellett olyan pedagógusok pályázatát várják, akik az elmúlt öt évben nem részesültek sem az alapítvány, sem más hasonló célú elismerésben, illetve nem töltötték be 56. életévüket.

A pályázatok díjazására összesen 7 millió forintot különített el az alapítvány kuratóriuma. Az elnyerhető díj összege bruttó 500 ezer forint.

Tavaly 11 középiskolai tanár (hét vidéki és négy budapesti iskolában oktató pedagógus) kapta meg a díjat. Pécsi Eszter, az első magyar mérnöknő életútját ebben a cikkünkben foglaltuk össze.