Rangsorok

Immár 11 hazai egyetem van a világ legjobb 5 százalékában

Halaska Gábor | 2023-07-25
Tusványoson a miniszterelnök azt mondta: 2010-ben még egyetlen hazai egyetem sem volt a világ felsőoktatási intézményeinek top 5 százalékában, tavaly azonban már 11 is benne volt a legjobbak közt. Továbbá a külhoni magyar gyermekek oktatási-nevelési támogatása közel ötszörösére, 100 ezer forintra nőtt.

Az Erdélyben, Tusnádfürdőn immár harminckettedik alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz Tusványos zárónapján, július 22-én délelőtt Orbán Viktor ismét beszédet mondott. A mintegy háromnegyed órás felszólalás mondanivalójából azonban ezúttal csak két, az oktatással kapcsolatos, az egyetem tematikát is érintő mondandót emelünk ki.

A miniszterelnök egyik lényeges mondanivalója az volt, hogy 2010-ben Magyarországon még egy hazai egyetem sem volt benne a világ top 5 százalékában, 2022-ben azonban már 11-nek is sikerült bekerülnie a legjobbak közé.

Nem csak az egyetem a lényeg – nagyot nőtt a határon túli gyerekek oktatási-nevelési támogatása

Továbbá a külhoni, azaz határon túli magyar gyermekek oktatási-nevelési támogatása közel ötszörösére, 100 ezer forintra nőtt – emelte ki az oktatással kapcsolatban Orbán Viktor.

Hogyan nőtt közel ötszörösére a gyerekek támogatása ?

Április közepén megjelentek a nemzetpolitikai államtitkárság Szülőföldön magyarul programjának 2023-as felhívásai. Ebben a korábbi 22 400-ról évi 100 ezer forintra emelkedik a külhoni magyar gyerekek oktatási-nevelési támogatása. Ezt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára jelentette be, április 11-én.

Az államtitkár szerint az alapvető nemzetpolitikai és nemzetstratégiai célokat a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben sem adják fel, az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a közösség megmaradásának a garanciája. Magáról a támogatásról az első Orbán-kormány idején döntöttek, és a státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől biztosítják a közoktatás területén a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz-támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást. Ezen összeget mindig az adott tanév után folyósítják, így azt még az idén, a tervek szerint augusztus-szeptemberben megkapják az érintett családok.

Mi a célja ennek a támogatási formának?

E külhoni támogatás célja, hogy a szülők magyar tanítási nyelvű iskolába írassák a gyermekeket. Azok, akik ilyen intézménybe járnak, nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat – emelte ki az államtitkár.

A támogatást azok az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki bölcsődések, óvodások, általános és középiskolás diákok, valamint főiskolai és egyetemi hallgatók kaphatják, akik a szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt.

A felhívások a www.kulhonimagyarok.hu és a www.bgazrt.hu honlapon voltak elérhetők, és a támogatási kérelmeket 2023. május 24-ig kellett postára adni. Az előző, azaz a 2021/2022-es tanévben 211 246 gyermek és fiatal részesült ebben a dotációban. Potápi Árpád János felidézte, hogy 2010-től az óvodások számára is biztosítják a támogatást, amelyet 2021-ben a bölcsődések számára is megnyitottak, sőt hallgatói támogatás összegét is 22 400 forintra növelték akkor. (A program újabb átalakítását a kárpátaljai régióval kezdték, az ottani magyar gyermekeknek és fiataloknak már az idei év elején 100 ezer forintos támogatást biztosítottak a korábbi 22 400 helyett.)

Bölcsőde, iskola, egyetem

A nemzetpolitikai államtitkár beszámolt arról is, hogy a bölcsődétől a felsőoktatásig támogatják a külhoni magyar oktatási hálózatot. Ötven magyar középiskola, kollégium és szórványkollégium, nyolc külhoni magyar tannyelvű felsőoktatási intézmény, magyar kar működtetéséhez nyújtanak állandó támogatást.

A Nemzeti Újrakezdés Program keretében segítik az oktatási fejlesztések, programok, rendezvények megvalósítását, ami évi több mint 300 tevékenységet jelent. Kitért arra is, hogy több mint 1200 oktatási célú külhoni beruházás megvalósításához járultak hozzá az elmúlt időszakban. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program révén csaknem 900 óvoda és bölcsőde épül, jön létre, illetve újul meg a külhonban.

A tematikus évek keretében számos módszertani fejlesztést valósítottak meg a külhoni oktatási intézményekben, különböző felhívásokat hirdettek a diákok számára, a Miénk a város keretében pedig az idén közel 1500 gyerek játszott.

Nem csak egyetem támogatása valósul meg egy másik BGA Zrt. kezdeményezésben, a Határtalanul programban (a képen a program logója) – forrás: https://bgazrt.hu/

Nyitókép: facebook.com/tusvanyos