Uni

Vizsgák: így készülj fel, ha az utolsó pillanatig halogattad

Kőszegi Anna | 2022-11-30
Ha túl sokáig halogattad a vizsgára való tanulást, lehet, hogy még nem késő, ha megfogadod ezeket a tanácsokat. Nem ez lesz életed vizsgája, de legalább a bukást elkerülheted.

Karácsonykor még a legjobbakkal is megesik, hogy belecsúsznak a halogatásba. Ott a süti készítés, a karácsonyi filmek, a családdal töltött idő, a kiruccanások. Az ilyesminek az értékét nem lehet a tanulással töltött idővel összehasonlítani. Ha így történt, s későn eszméltél rá egy közeledő vizsga dátumára, jobb ha nem pánikolsz, mert vannak még jó tippek, amelyekkel mentheted a menthetőt.

Mérd fel a helyzetet

Légy őszinte magaddal! Van értelme megpróbálni még sikeresen teljesíteni a vizsgát, vagy már esélytelen? Ha a félév folyamán képben voltál az órákon elhangzó anyaggal, akkor lehet, hogy egy kis emlékezetfrissítés után nem is lesz nagy kihívás a vizsga. Ha még így sem állsz, akkor elképzelhető, hogy meg kellene fontolni egy másik időpontot választását. Ezt persze sok minden befolyásolja, hiszen csak te tudhatod, van-e egyáltalán még szabad vizsgaidőpont, illetve, hogy mik a szabályok a ti egyetemeteken. Például hány vizsgaalkalom áll rendelkezésre, hogyan alakul az időbeosztásod és a többi vizsgád. Ha megfelelően feltérképezted a helyzetet, akkor jöhet a tervezés.

Válaszd ki a módszert

Vészhelyzet esetén több tanulási módszer is elképzelhető, de mindegyikben van legalább egy kicsi szerencsejáték. Hiszen arra már biztosan nem lesz időd, hogy mintahallgató módjára kiolvasd a tankönyvet és az összes ajánlott irodalmat. Emiatt mindegyik velejárója az is, hogy a lényeg a vizsga sikeres teljesítése, nem az alapos tudás. Valahogy le kell rövidítened az utat. Nem szép, de van, hogy muszáj, később pedig nem árt pótolni.

vizsga

Forrás: Pexels

Az egyik lehetőség, hogy előkeríted az egyik közkézen forgó rövidített jegyzetet és azon rágod át magad. Ez viszonylag biztos, de ha rövid anyagból tanulsz, akkor jobb, ha legalább azt alaposan bevágod, ami abban benne van. A másik út, hogy előveszed ugyan a tankönyvet, de a teljes anyag elsajátítása helyett minden tételhez felírsz öt fontos dolgot. Ha ennyit el tudsz mondani a vizsgán, még esetleg eszedbe jut egy-két összekötő információ, akkor nagy baj már remélhetőleg nem lehet. A harmadik módszer az igazi hazárdjátékosoké: csak minden második tételt tanulsz meg, és reménykedsz, hogy jót húzol. Csak szerencsés kezűeknek ajánlott!

Készülj fel!

Ha nekiugrasz a feladatnak, és megvan a módszer is, amivel próbálkozni fogsz, akkor minden munícióra szükséged lesz. Jobb, ha felszereled magad pár egészséges nassolni valóval, hogy legyen megfelelő energiaforrásod, ami csodákat tud tenni az ember teljesítőképességével. Ha megoldható, kerüld a gyorsételeket, és próbálj olyat választani, amiben vannak egészséges, természetes zsírok és rost, például az olajos magvak.

Fontos az is, hogy ne hajtsd magad a végsőkig. Egy vizsga sem éri meg, hogy teljesen összeomolj, mire a végére érsz. Iktass be rendszeres, képernyőmentes pihenőket, hogy az agyad regenerálódhasson. Menj sétálni, vagy pihenj le. Ha betartod a rendszeres pihenők szabályát, a végén jobban jársz majd, mintha megpróbálsz mindent magadra erőltetve egyszerre megtanulni. Az agyadnak nemcsak a pihenés miatt van szüksége a szünetekre, hanem hogy a megtanult információkat elraktározva később elő tudja azokat hívni.

Címkék: időbeosztás   tanulás   tippek   vizsga   vizsgaidőszak