Rangsorok

Megjelent az egyetemek új rangsora!

Haiman Éva | 2022-12-20
Megjelent az UNIside új egyetemi rangsora! A nemzetközi környezetben elért eredményeket is figyelembe véve készült legújabb rangsor abszolút győztese az Állatorvostudományi Egyetem, a második helyezettje a Budapesti Corvinus Egyetem és csupán egy hajszállal lemaradva végzett a harmadik helyen a Semmelweis Egyetem. A felsőoktatási ökoszisztémát építő UNIside közelmúltban indított kampányában EFOTT-jegyeket és Felvételi kisokost nyerhetnek a résztvevők. Ők mára a kampány indulása óta eltelt alig másfél hét alatt több mint ezren vannak!

Az UNIside új egyetemi rangsoraiban a legjobbak közül kiemelkedik mások mellett a Semmelweis Egyetem, az ELTE és a CORVINUS is. A kiadványban a rangsorokon kívül egyetemi, vállalati és diákinterjúk segítenek benneteket az egyetemi világ megértésében, a pályaválasztásban.

Az új egyetemi rangsorok a jelen és a jövő kihívásainak is megfelelő szempontrendszer mentén listázzák a hazai egyetemeket. (Forrás: UNIside)

Az UNIside szándéka, hogy a 16-25 éves fiatalokat a lehető legszélesebb körű információkkal támogassa a pályaválasztásban, karrierútjuk megtalálásában. Kiadónk korábban már megjelent két kiadvánnyal, felsőoktatási témákat fókuszba helyező híroldalunkat, az uniside.hu-t pedig októberi indulása óta már több mint 50 ezren látogattátok meg!

 

A legújabb magyar rangsor: a kiválóság referenciája

 

Az UNI in&out 2023 című magazin szinte évkönyv, hiszen a lehetőségekhez mérten az összes olyan témát feldolgozza, ami a felvételizők és az egyetemisták számára fontos lehet karrierútjaik, tanulmányaik szempontjából.

Az új egyetemi rangsorok a jelen és a jövő kihívásainak is megfelelő szempontrendszer mentén listázzák a hazai egyetemeket. A nemzetközi környezetben elért eredményeket is figyelembe véve készült legújabb rangsor abszolút győztese az Állatorvostudományi Egyetem (ATE), második helyezettje a CORVINUS és egy hajszállal lemaradva ugyan, a harmadik a Semmelweis Egyetem (SE).

Nem csak abszolút rangsor készült, hanem képzési területenként egy-egy összefoglaló ranglista is, és az adott terület 3-5 legnépszerűbb szakjának képzőhelyeit is sorrendbe állították szakértőink. A rangsorok kialakításában a felvett hallgatók kiválósága, az adott szakot oktató kar/intézet oktatási-kutatási teljesítménye és a nemzetközi publikációk száma és hatása adták a főbb szempontokat.

 • Az ATE nemcsak az intézményi rangsorban, de az agrár képzési területen is az élen végzett, ebben a rangsorban a következő helyezést a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara (SOE-EMK) érte el, a harmadik pedig a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara (SZTE-MGK) lett.
 • A bölcsészettudomány képzési terület rangsorát az ELTE PPK vezeti, a második helyezett a Debreceni Egyetem BTK, míg a harmadik a Szegedi Tudományegyetem BTK lett.
 • A CORVINUS hozta el az első helyezést a gazdaságtudományok képzési területen, ahogy egyébként a szakos rangsorok közül a gazdálkodási és menedzsment, valamint a nemzetközi gazdálkodás szakokon is. A képzési terület dobogósai az ELTE-GTK és a DE-GTK.
 • Az informatika képzési területen az összpontszám tekintetében a BME-VIK végzett a dobogó első helyén, a második a CORVINUS, míg a harmadik az ELTE-IK lett. A sokakat érdeklő mérnökinformatikus szakon azonban a legjobbak közé jutott a BME-VIK után közvetlenül az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara (OE-NIK) és a PPKE-ITK is.
 • A rangsor alapján a jogi képzési terület legjobbja a PTE-ÁJK lett, míg második az ELTE-ÁJK, harmadik pedig a KRE-ÁJK.
 • A műszaki képzési terület rangsorában mindhárom dobogós helyre a BME került: az első az Építészmérnöki Kar (ÉPK) lett, második a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) és harmadik a Gépészmérnöki Kar (GPK). A szakos rangsorokban már helyet kapnak az első három között más egyetemek is, például a gépészmérnöki szakon a Pannon Egyetem Mérnöki Kara (PE-MK).
 • A művészet és művészetközvetítés képzési területek most először szerepelnek az UNIside kiadványban. Az egymással kevéssé összehasonlítható intézményeket esetében nem szerencsés rangsorról beszélnünk. A szempontok alapján a DE-ZK, az EKKE-BMK és az ELTE BDPK kerültek a lista élére.
 • A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kara áll az orvos- és egészségtudomány képzési terület listájának élén, megelőzve a második SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kart.
 • A pedagógusképzés legjobbjai az SZTE-BBMK, a DE-ZK és a DE-BTK. Gyógypedagógiában is Szegeden járnak élen: a rangsor szerint legjobb a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (SZTE-JGYPK) lett.
 • A sporttudomány képzési terület rangsorát ezúttal a TF meg is nyerte, amely képzőhelyet az ELTE-PPK és a PTE-TTK követi a listán.
 • A CORVINUS jó helyezései mellé még egy ezüstöt zsebelt be: a társadalomtudományok képzési területen is az élen végzett. A képzési terület másodikja a PTE-BTK, harmadikja pedig az ELTE-BTK. Az első hely a BME számára is több képzési területen jár: a természettudomány képzési területen a BME-TTK áll az élen, rögtön utána az ATE és harmadikként az ELTE-TTK áll.

A rangsorok az Oktatási Hivatal és a Clarivate megoldásai alapján készültek.

 

Mert mindenki tovább akar tanulni

 

Az UNIside kifejezetten a felsőoktatásra készülő fiataloknak, illetve egyetemistáknak segít célzott szakmai vagy éppen könnyed hangvételű cikkekkel a mindennapokban és az előrehaladásban. Célunk, hogy a felsőoktatásba készülő diákok, az őket felkészítő tanárok, valamint a már a felsőoktatásban tanulók és dolgozók közelebb kerüljenek egymáshoz egy megkerülhetetlen szakmai ökoszisztémában, amit az UNIside jelent. Ezért készülnek az interjúk, ezért mutatjuk be a példaképeket, az egyes szakmákat, szakokat, egyetemeket és tudományos eredményeket, ezért készítünk elemzéseket, kvízeket és szervezünk különféle aktivitásokat is.

Az oktatási témákat közérthetően bemutató híroldalunk iránymutató a pályaválasztás előtt állóknak. (123RF)

Legyen szó tehát egyetemi felvételiről, nyelvtanulásról, érettségiről vagy képzési lehetőségekről, az UNIside oldalán minden fiatal megtalálja, amit keres. Az oktatási témákat közérthetően bemutató híroldalunk iránymutató a pályaválasztás előtt állóknak.

Portálunk hiteles forrásokra (Oktatási Hivatal, Felvi.hu) építve segít a felmerülő kérdésekben a középfokú és felsőfokú oktatási intézmény-választás előtt álló fiataloknak, illetve szüleiknek. Külföldi és belföldi ösztöndíj lehetőségek, diákmunkák, iskolai és a saját rangsorok ismertetésén túl nemzetközi egyetemi rangsorokról szóló beszámolók is színesítik a fiatalok véleményére is határozottan építő portálunkat.

Ehhez az UNIside csapata rendszeresen végez fókuszcsoportos és kérdőíves felméréseket középiskolás diákokkal és egyetemi hallgatókkal – eddig közel félszáz 10. és 11. hallgatóval. Bár a felmérések eredményei természetesen nem reprezentatívak, a visszajelzések alapján a fiataloknak nagyon is van igényük az olyan közösségekre, mint amilyet az UNIside-dal építünk, és szeretnének alaposabban tájékozódni a felsőoktatással kapcsolatosan.

Az eddigi eredmények mentén az UNIside-on tovább fejlesztjük szolgáltatásainkat annak érdekében, hogy 3-5 éven belül az országban a lehető legtöbb fiatalhoz eljussunk. Ezáltal ugyanis mind többen találják meg jó eséllyel pontosan azt, ahol a legszívesebben tanulnak és dolgoznak.

Jelenleg az alábbi témák jelennek meg az oldalon:

 • fontos tanulási, tanítási módszerek és nehézségek
 • karrierlehetőségek, gyakornoki programok, duális képzések
 • pénzügy tudatosság, pénzügyek, gazdasági alapismeretek, érdekességek
 • képzési területek, szakok, egyetemek, egyetemi városok bemutatása
 • a különböző intézménytípusok bemutatása, a gimnáziumtól kezdve a szakképzési centrumokon át technikumokig, releváns képet adva a mai intézmények jellemzőiről és erősségeiről
 • a free rovatban a kvízek, filmkritikák, programajánlók, érdekességek, aktualitások is helyet kapnak, természetesen a fiatalok szemszögéből, akár általuk megfogalmazva.a felvételikre való felkészülés lehetőségei, határidejei, felkészítő anyagai, érettségi felkészítők, tananyagok, tanulmányok, elemzése.

Az UNIside egy informatív, szakmai, mindemellett változatos és szórakoztató platform: hiánypótló iránymutató portál a pálya- és szakmaválasztás útvesztőjében, amely a fiatalok önálló életkezdését is megkönnyíti. Mert mindenki tovább akar tanulni!