Uni

Tippek prezentációkészítéshez

UNIside | 2022-09-19
A mai világban semmiképp nem tudod kikerülni, hogy prezentációt kelljen készítened a tanulmányaid során. Összeszedtük számodra, mik azok a pontok, amikre feltétlenül ügyelj!
  1. Adj kreatív, figyelemfelkeltő címet!

Sokan úgy tartják, hogy az első benyomás a legfontosabb. Egy kreatív, nem túl száraz és egyértelmű címmel felkelted a néző figyelmét, hiszen kíváncsivá teszed az előadás további tartalmával kapcsolatban. A cím lehet egy kapcsolódó kérdés vagy egy odaillő mondás is, lényeg, hogy sűrítetten tartalmazza a lényeget.

 

  1. Keretezd az előadásod!

Ahelyett, hogy rögtön belecsapsz a dolgok közepébe, a cím után vezesd fel, hogy mit fog tartalmazni a prezentációd. Ezzel adsz egy struktúrát az előadásnak, és a néző is tudni fogja, hogy mire számítson. A prezentáció végén mindig legyen egy rövid összefoglalás, amely lezárja a mondanivalód. Ezzel a két elemmel adsz egy olyan keretet a prezentációdnak, amely megkönnyíti a munkád értelmezését és átlátását.

 

  1. Figyelj a logikai felépítésre!

Ha egy projektet vagy valamilyen folyamatot mutatsz be, mindig haladj logikai, időrendi sorrendben. Ez gördülékennyé teszi a prezentációt, ami neked is segít az előadásban, a nézőnek pedig a befogadásban.

 

  1. Minél kevesebbet írj!

A prezentációd elsődlegesen arra szolgál, hogy az előadásod támogassa. Emiatt elég, ha vázlatosan, kulcsszavakban viszed fel a leglényegesebb tudnivalókat. Az előadás során ez téged is segít, hiszen a szöveg támpontként szolgál, és a befogadó sem a diát fogja olvasni, hanem rád tud figyelni.

 

  1. Használj minél több képet és ábrát!

A legtöbb ember vizuális alapon működik, így a prezentációdban a legjobban az illusztrációk fogják felkelteni és fenntartani a nézők figyelmét. Rakj minél több képet és szemléltető ábrát, azaz grafikont, táblázatot a diasorba, hogy megtörjék a szöveg egyhangú jellegét! Mindig figyelj arra, ha az illusztrációt nem te készítetted, akkor pontosan hivatkozz a forrásra!

Címkék: ábra   cím   diasor   egyetem   előadás   figyelem   hivatkozás   logika   prezentáció   szöveg