Uni

Tipikus hibák, melyeket a friss egyetemisták elkövetnek

UNIside | 2022-09-19
Az egyetemista lét felelősségteljes önállósodást is jelent, már nem csak kamaszos szabadságot. Sokan esnek bele a most felsorolt hibákba, ügyelj arra, hogy te elkerüld ezeket.

Elfelejted a fontos határidőket

Az ember azt hinné, hogy előbb-utóbb bele tud szokni abba, hogy egyszerre rengeteg határidőt tartson számon, ez azonban nem mindenkivel van így. Az egyetem első félévében pedig különösen oda kell majd figyelned erre!

Csak néhány példát említsünk: beiratkozás, tárgyfelvétel, regisztráció a Neptunba, valamint bizonyos egyetemeken gólyatáborra való jelentkezés is a fontos dátumok közé tartozik. Továbbá azok számára, akik a lakóhelyüktől távol lévő intézménybe jelentkeztek, életbevágóan fontos lehet a kollégiumi jelentkezés határidőn belül történő leadása.

Online rengeteg eszköz van erre, válassz kedved szerint. De ha ígyis gondod van, vedd elő a szüleid “ősi” módszerét: egy fali, vagy asztali (papír alapú!) naptáron jelöld be a legfontosabbakat, ne csak a digitális világra hagyatkozz.

 

Nem jársz be előadásokra

Bár kétségkívül viccesek tudnak lenni azok a mémek, amik az előadásokra való bejárást figurázzák ki, a valóság igazából az, hogy csak saját magadat szivatod azzal, ha nem jelensz meg rendszeresen az órákon.

Néhány hiányzással természetesen semmi probléma nincs, de hidd el, annál kellemetlenebb szituáció kevés van, amikor gólyaként az első vizsgaidőszakodban azon kapod magadat, hogy nemhogy egy darab jegyzeted sincs a tárgyból, de még az oktató nevét sem tudod…

 

A bulizást helyezed a tanulás elé

Rendkívül elterjedt sztereotípia az egyetemistákkal kapcsolatban, hogy a szorgalmi időszak 14 hete számukra csak a bulizásról szól, te azonban egy percig se dőlj be ennek. Természetesen, nem kell minden hétvégén a jegyzeteid felett görcsölve magolni a tananyagot, az azonban meg se forduljon a fejedben, hogy a szorgalmi időszak során a tanulnivaló felé sem szagolsz, az első évek hatalmas hibái ezek, hiszen az anyag már nem középiskolás szintű és mennyiségű, ezt nem fogod a vizsga előtt “bevágni”, különösen, ha az órák egy részét is ellógod.

Bulizni lehet, de csak mértékkel. Az lebegjen a szemed előtt, hogy nem azért tanultál évekig a gimiben, és nem azért tetted le nehézségek árán az érettségit, hogy aztán a hanyagságod miatt már az első félévben kirúgjanak az egyetemről – ne már!

Címkék: buli   egyetem   egyetemi élet   életmód   előadás   határidő   hiba   kollégium   tantárgy   tárgyfelvétel