Tudástár

Tanulj meg tanulni! – érzékszervek bevonásával, avagy nem csak az ismétlés a tudás anyja

Gunda-Szabó Dóra | 2023-11-15
Ahhoz képest, hogy mennyi időt töltesz tanulással, mennyi időt szántál már arra, hogy megtanulj tanulni? Gondolkodtál már azon, hogyan lehetnél hatékonyabb, milyen módszer illik jobban a hozzád? Mára az egyik legfontosabb kompetencia a tanulás tanulása lett. Rovatunkban ezért tanulási módszerekkel foglalkozunk. Cikkeinkben egy-egy aspektusát mutatjuk be neked, például azt, hogyan segít, ha minél több érzékszervedet bevonod a tanulási folyamatba. Tanulj egy kicsit tanulni!

A tanulás alatt még mindig sokan a magolást értik. Pedig tanulni nem csak az iskolában kell. Az élethosszig tartó tanulás mára azt jelenti, hogy az ember meg tudja valósítani az élethivatását, életfeladatait, ezért minden korosztályt érint. A folyamatos tájékozódás és fejlődés eszköze. Megmutatjuk neked, hogy hogyan teheted hatékonyabbá a tanulást minél több érzékszerv bevonásával, mert valójában a néma olvasás amennyire kézenfekvő módszer, annyira kevéssé hatékony is.

Minél több érzékszervedre tudsz hatni, annál hatékonyabb a tanulás. (Fotó: 123rf)

Érzékszervek a tanulásban

Az otthoni tanulás során sokan csak a néma olvasást használják. Pedig biztosan te is tapasztaltál fokozatokat abban, hogy mennyire emlékszel egy anyagra önálló olvasás után, vagy ha egy órán a tanár elmagyarázta azt. Sőt, lehet, hogy a táblára rajzolt ábra vagy kivetített ppt-t, esetleg gyakorló feladatok hogyan segítették a memorizálást.

A képlet valójában nagyon egyszerű; minél több érzékszervedet vonod be a tanulási folyamatba, annál nagyobb részére fogsz emlékezni később. Tudtad például, hogy a néma olvasás után az anyag 10%-ára emlékezünk csak? A hallott információ esetében ez az arány 20%, ha pedig a látás kap szerepet 30%. Már ennyiből is látszik, hogy az otthoni tanulás hatékonyságát 2-3 szorosára növelheted pusztán azzal, ha ábrákat használsz, vagy felolvasod hangosan a leckét.

A matematika pedig folytatódik, mert ha egy egyszerre látsz és hallasz is egy anyagot, akkor a bevésés mértéke 50%, ha ezen túl ki is mondjuk hangosan az információkat, az már 70%, ha pedig ezen felül csináljuk is, akkor a memorizálás 90%-ban sikeres. Például, ha olvasol egy receptet, amit egy főzőműsorral párhuzamosan készítesz el, akkor valószínűleg jó időre megtanulod az adott folyamatot.

A néma olvasás során mindössze 10%-os a bevésé mértéke, a hallás megduplázza ezt. (Fotó:123rf)

Praktikus tanácsok:

Olvasni, látni, hallani, kimondani, gyakorolni, és mindezt egyszerre – erre nincs mindig lehetőség a tanulás során. Hogyan építheted be mégis a sok érzékszerves módszert a hétköznapjaidba? Íme, néhány tanács:

  • olvass hangosan, mondd fel az anyagot
  • készíts ábrát a folyamatokról magad, azon keresztül magyarázd el magadnak vagy másnak
  • mondd fel hangrögzítőre a nehezebb részeket és többször hallgasd meg akár séta közben
  • tájékozódj; nézz meg videókat, hallgass meg podcastokat a témában
  • próbáld meg elmagyarázni valakinek az adott részt – a legjobb tanulás a tanítás
  • készíts a tananyagról videót, mintha vlogger lennél