Tudástár

Tippek a hatékony tanuláshoz

Gunda-Szabó Dóra | 2023-10-21
Megváltozott a tanulás szerepe az életünkben; hosszabb, információgazdagabb, profitorientáltabb. Ezért egyre fontosabbá vált, hogy a tanulással töltött idő a lehető leghatékonyabb legyen. Cikkünkben olyan praktikus tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek hatékonyabbá tenni a tanulást. Nem csak diákoknak.

Manapság egy alsós is annyi időt tölt az iskolában, mint egy teljes állású felnőtt a munkahelyén. A tananyag évről évre bővül, ugyanakkor az is világos, hogy a klasszikus polihisztorok kora leáldozott. Nem a széleskörű műveltség, hanem a szakágak lehető legjobb ismerete vált piacképessé. Akárhogyan is, de a felnőtt munkavállalók felé is általános elvárás lett, hogy folyamatosan képezzék magukat saját szakterületük naprakész nyomon követésével.  A „jó pap holtig tanul” neve ma a life-long-learning, így a diákoknak és a munkavállalóknak egyaránt fontos, hogy minél hatékonyabban tanuljanak és informálódjanak. Jó hír, hogy a tanulásmódszertani kutatások egyre több praktikus tanáccsal szolgálnak azoknak, akik nem hívei a kínkeserves magolásnak. Íme, néhány tipp, ha úgy érzed, megfáradtál a tanulásban, vagy csak szeretnéd optimalizálni a befektetett energiádat.

A tanulás időszaka és a rendelkezésre álló információmennyiség egyre nő, így fontos, hogy a tanulási idő a lehető leghatékonyabb legyen. (123rf)

 

Tippek:

  • Motiváló környezet

Alakíts ki magad körül olyan környezetet, ami motivál és segít a koncentrálásban! Vannak olyan emberek, akiknek a teljes rend, letisztult környezet biztosít hatékony munkaidőt. Ha te is ilyen vagy, akkor ne sajnáld rá az időt, hogy elpakolj, szellőztess, szimmetrikus sorba kihelyezd az eszközeidet. Ugyanakkor vannak, akiknek egy hangulat, egy kedvenc tárgy, egy motivációs idézet jelent sokat. A lényeg, hogy jól érezd magad, ez mindenképpen növeli a szellemi munka iránti kedvedet.

  • Tanuld a csendet!

Kutatások szerint azok, akik vezetés közben zenét hallgatnak, gyorsabban mennek. A zene segítheti a fizikai tevékenységet, de a szellemit inkább akadályozza. Az elméleti tanulás azonban kőkemény szellemi munka, amikor leghatékonyabb társad a csönd. Intenzív tanulásnál hasznos lehet, ha nemcsak a konkrét tanulási időt, hanem a megelőző időszakot is csendben töltöd. Sőt, haladóknak a napi meditálás bármilyen formája növeli a tanulás hatékonyságát. 

  • Testi jóllét

A hatékony tanulás egyik alapköve a testi jóllét. Bizonyára sokszor tapasztaltad, hogy egy kiadós alvással teszed a legnagyobb szolgálatot a hatékony tanulásért. Ezen kívül a jóleső testmozgás, ami fokozza a vérkeringést, megsokszorozza az agyi kapacitást, szintén segíti a koncentrációt. Egy rövid mozgás után sokkal jobban fog az agyad. Ha nincs lehetőséged kimozdulni, egy 10 perces jóga vagy néhány guggolás is megteszi a hatását. Próbáld ki!

Testmozgás után sokkal jobban megy a tanulás. (Fotó: 123rf)

  • Készíts tanulási tervet!

Az adott tanulásra szánt időt oszd fel időintervallumokkal behatárolt részekre. Munkatervnek vagy tanulási tervnek is lehet nevezni. Ennek fontos része, hogy előre meghatározol szüneteket. Egy-egy rövid megálló után sokkal hatékonyabban tanulsz. Kutatások szerint a legoptimálisabb, ha nagyjából 30 perces sávokra osztod be az idődet és közöttük 10 perces szünetet tartasz.

  • Rögzíts tanulás közben!

Ha esetleg azok közé a földi halandók közé tartoznál, akiknek nincsenek szuperképességeik, akkor időről időre állj meg, és próbáld ki, hogy rögzítetted-e a tanultakat. Például képzeld el, hogy egy nálad fiatalabb és tapasztalatlanabb embernek kell elmagyaráznod az imént megtanult anyagot. Úgy tartják, hogy a tanítás a legjobb tanulási módszer, próbáld ki, akár képzelt szituációkban is.