Uni

Először indul szociális ismeretek tanára mesterszak Magyarországon

Tar Gábor | 2023-01-20
A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara 2023 szeptemberétől indítja el a szakmai tanárképzések körébe tartozó mesterszakot, amelyet eddig még nem hirdettek meg az országban.

A szociális ismeretek tanára mesterszak célja olyan tanárok képzése, akik képesek

  • a szociális szakmai tárgyak tanítására, 
  • a szakképző intézmények pedagógiai feladatainak, tervezési és fejlesztési feladatainak végzésére. 

A szakmai tárgyak tanítása az alábbi területeken történhet:

  • az iskolai nevelés-oktatás szakképesítés megszerzésének felkészítő szakaszában,
  • szakképző intézményben a szakmára felkészítő szakmai oktatatásban,
  • szakképesítésre felkészítő szakmai képzésben a szakmajegyzék szerinti ágazat – egészségügy és szociális gondoskodás képzési terület – szakmáiban.

Erről a Debreceni Egyetem az új szak elindítását bejelentő közleményében tájékoztatott. A képzés ideje alapképzési szakokról felvett hallgatók esetében 4 félév, mesterképzési szakokról felvett hallgatók esetében 2 félév.

A szociális szakmai tárgyak tanítása egészségügy és szociális gondoskodás képzési területeken is történhet (Fotó: 123rf)

Az új mesterszak 2023 szeptemberében indul, vagyis arra a jelenlegi felvételi eljárásban február 15. éjfélig lehet jelentkezni, azonban a decemberben megjelent – a felvi.hu-n elérhető – felvételi tájékoztatóban még nem szerepel az új szak, hanem a tájékoztató várhatóan január végén megjelenő kiegészítésében lesz megtalálható.

Több, országos szinten is új képzés indul Debrecenben

A Debreceni Egyetem az alapképzések terén is elindít két olyan szakot 2023 szeptemberében, amelyeket eddig még nem hirdettek meg Magyarországon. Az egyik a kortárs könnyűzene szak, a másik pedig a precíziós mezőgazdasági mérnöki szak. Továbbá Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen indul településvezető szakirányú továbbképzés 2023 szeptemberétől.