Uni

Itthon egyedülállónak számító szak indul a Debreceni Egyetemen

Tar Gábor | 2023-01-05
Új alapszakot indít 2023 szeptemberétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A precíziós mezőgazdasági mérnök képzés az innovatív technológiák használata miatt lehet népszerű a fiatalok körében.

Tovább bővül a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának műszaki képzése (MÉK). A tavaly elindított mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki alapszak után 2023 szeptemberétől precíziós mezőgazdasági mérnöki alapszak is választható a MÉK-en – hangzott el a kar decemberi beiskolázási nyílt napján.

A Magyarországon egyedülálló képzés célja olyan precíziós mezőgazdasági mérnökök képzése, akik képesek

  • a precíziós mezőgazdasági folyamatok tervezési, üzemeltetési feladatainak ellátására,
  • a precíziós mezőgazdaság technológiáinak alkalmazására,
  • a digitális térképek létrehozásához szükséges adatok összegyűjtésére, rendszerezésére, elemzésére és szintetizálására speciális szoftverek felhasználásával,
  • speciális precíziós mezőgazdasági berendezések, infokommunikációs eszközök alkalmazási és működési ismereteinek birtokában menedzsment döntések támogatására és ajánlások megfogalmazására

– derül ki a DE honlapján olvasható tájékoztatóból.

Olyan precíziós mezőgazdasági mérnököket képez a szak, akik képesek a precíziós mezőgazdasági folyamatok tervezési, üzemeltetési feladatainak ellátására (Fotó: 123rf)

A Debreceni Egyetemen a precíziós mezőgazdasági mérnöki alapszak mellett elindul még egy országosan egyedülállónak számító szak, a kortárs könnyűzenei alapképzés a 2023/24-es tanévben. A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre február 15-én éjfélig lehet jelentkezni.