Uni

A szellemi alkotások védelme

UNIside | 2023-09-14
Szakmai nyitottság és precíz, önálló munkavégzés. Ezek fontos elvárásai a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) munkaköreiben. Alapfeladatuk a kreatív magyar szellemi alkotások, a szellemi tulajdon védelme. Interjú Schneider Paulával, az SZTNH HR-vezetőjével.

A napi hírek alapján az SZTNH aktívan együttműködik a felsőoktatási intézményekkel.

Valóban, nálunk nagy múltja van az oktatási együttműködésnek, ami egyre több felsőoktatási intézményre terjed ki. Már 13 egyetem, főiskola 16 karán zajlott a tavalyi évben féléves, önálló tantárgyként oktatott szellemitulajdon-védelem képzés. További 7 egyetemen más tantárgyakhoz (vállalkozói, műszaki, jogi, társadalom- és/vagy természettudományi ismeretek) kapcsolódva folyt a szellemi tulajdonra vonatkozó ismeretek oktatása. Emellett jelentősen, mintegy két és félszeresére nőtt a távoktatásban résztvevő felsőoktatási hallgatók száma. Míg 2021-ben 758-an vizsgáztak a hivatal távoktatási tananyagából, 2022-ben már 6 felsőoktatási intézmény 1854 tanulója vett részt ebben a képzési formában.

Van olyan programjuk, amellyel motiválni tudják a diákokat?

Több mint 10 éve fut az Ujvári János-diplomadíj pályázatunk. Ennek lényege, hogy ha egy végzős hallgató a diplomamunkájában szellemitulajdon-védelmi aspektusokat is vizsgálnak, és jelentkezik hozzánk, akár negyedmillió forintos díjat is kaphat. Ez számukra motiváló, nekünk pedig megmutatja, hogy a fiatalokat milyen témák érdeklik. Ráadásul több korábbi pályázónk a hivatalban is megfordult munkavállalóként.

Schneider Paula, az SZTNH HR-vezetője. (Fotó: Uni nyár kiadvány)

Mik az alapvető elvárások a céghez belépőktől? Milyen az ideális jelentkező?

A hivatalhoz csatlakozni kívánó jelöltektől felsőfokú végzettséget és aktív, legalább középfokú szintű angolnyelv-tudást várunk el. Természetesen az iskolai végzettségek igazodnak a hivatalon belül betölthető szakmaterületekhez. A szabadalmi területen például a szélesebb elméleti tudást biztosító mérnöki MSc- (vagy hagyományos egyetemi) végzettség, a nemzetközi, a védjegy és a szerzői jogi területeken a jogi diploma az elvárt. A hivatal valamennyi pozíciójának betöltésénél előnyt jelent minél több és magasabb szintű idegen nyelv ismerete. Az alapelvárás részét képezi az informatikai tudás, így a munkavégzés során használt rendszerek mindennapi, felhasználói szintű ismerete.

A hatósági feladatok magas szintű ellátásának biztosítása érdekében a kiemelkedő kommunikációs készség mellett az ügyfél-orientáltság, valamint a precíz, önálló munkavégzés is fontos.

Mit gondolnak, milyen típusú fiatalok lehetnek sikeresek a szellemitulajdon-védelem területén?

Az iparjogi területen a szabadalmi elbírálók esetén azoknak lehet ez izgalmas munkahely, akikben kellő nyitottság van. Emellett szeretnek folyamatosan új dolgokat (műszaki újításokat, kémiai vegyületeket, a dizájn különféle területeit, védjegyeket) megismerni, azok működését megérteni. A szerzői jogi területen pedig egyszerre hasznos a kulturális érzékenység és a jogi terület ismerete.

Mit gondolnak a pályakezdőkről?

Ha szeretnéd megtudni a választ, valamint érdekel, hogyan tudja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) megtartani a fiatal tehetségeket, és milyen munkáltatói élményt tud adni, akkor olvasd tovább az interjút az UNI2023 in &out, nyár kiadványban.

UNI2023 in &out, nyár kiadvány megrendelhető:

https://uniside.hu/kiadvanyvasarlas/