Tudástár

Meglepő, de a nyelvtanulás a nyelvvizsga megszerzése után is szükséges!

Bodzás Szabolcs | 2023-02-25
Sokan a nyelvvizsga letételét csupán „szükséges rosszként” élik meg a középiskolás tanulmányaik során, mivel többletpontokat szeretnének szerezni. Ám később még igazán jól jöhet ez a tudás. Vajon mit és miért érdemes tanulni.

Milyen idegen nyelveket érdemes tanulni?

Az egyetemről kikerülve a munka világában a legtöbb főnök el fogja várni, hogy tudj kommunikálni az esetleges külföldi partnereivel. Valószínűleg jól tudod, hogy az angolból egy nyelvvizsga és az erős középfokú tudás manapság már elvárt, azonban érdemes amellett még egy másik idegen nyelvbe is energiát fektetned.

Ebben az esetben nem is feltétlenül az angol utáni legnépszerűbb triót (német, francia, spanyol) javasoljuk, hanem egy olyan nyelvet, amelyet valóban kevesen beszélnek hazánkban. Stabil finn vagy norvég nyelvtudás esetén például szárnyalhatsz egyes munkahelyeken. De a kutatók által legnehezebben megtanulhatónak mondott szlovák nyelv ismerete sem lehet hátrány főleg, hogy egy szomszédos országról van szó.

Érdemes olyan nyelv elsajátítására fordítanod az energiád, melyet kevesen beszélnek hazánkban (Fotó: 123rf)

Miért fontos, hogy készségszinten beszélj egy idegen nyelven?

Ez a tudás igen nagy mértékben megnövelheti a későbbi béredet. Sőt, napjainkban a legtöbb, jelentősnek számító, jobb béreket kínáló munkaadó már el is várja, hogy legalább angolul készségszinten beszélj és levelezz is a napi, egyszerűbb témákban, ha a szükség úgy hozza. Ezt alapnak veszik. És korántsem az önéletrajzodon látható nyelvvizsgádra, annak típusára vagy dátumára lesznek kíváncsiak. Sokkal inkább előfordulhat, hogy az interjúztatás közepén hirtelen, meglepetésszerűen váltanak át angol nyelvre, hogy így mérjék fel, alkalmas vagy-e a munkára. Ilyenkor minimálisan felkészültnek, s egy kicsit talpraesettnek kell lenned.

 

Természetesen a papír is fontos

Nyilvánvalóan mindennek az alapja a papír, anélkül szinte szóba sem állnak veled a munkáltatók. Ám jó, ha tudod: a nyelvvizsga költségeihez támogatást is igényelhetsz: a minimálbér növekedésének köszönhetően 2023 januárjától a korábbi 50 ezer forintról 58 ezer forintra emelkedett az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott kormányzati támogatás. Az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén megszűnik a korhatár.