Rangsorok

Sporttudomány képzési terület

UNIside | 2022-09-19
Ez a cikk az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

Alapképzési szakok:

  • edző szak
  • rekreáció és életmód szak
  • sportszervezés szak

A sporttudomány képzési területen 3 alapképzési szak közül választhatnak a felvételizők. A havi bruttó átlagjövedelem tekintetében a legmagasabb fizetésre 

  • a sportszervező szak (287 ezer forint) és 
  • a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak (248 ezer forint)

diplomásai számíthattak a 2019-es adatfelvétel során. A képzési terület iránt érdeklődők szaktól függően több felsőoktatási intézmény mellett dönthetnek, amelyek között megtalálhatók fővárosi és vidéki intézmények.

Intézményi ranglista

A diploma megszerzését követően elérhető átlagbért véve rangsorképző indikátornak.

A sporttudomány képzési területen a 2017/18-as tanévben végzettek havi bruttó átlagjövedelme (2019-es adatok alapján) közel 256 ezer forint, azonban jelentős eltérés mutatkozik az egyes intézmények között. Csak a nappalisokat nézve a legmagasabb fizetése az EKKE-n végzetteknek volt, esetükben ez az összeg a havi 316 ezer forintot is meghaladta. A havi bruttó átlagjövedelem tekintetében második helyen az SZE áll 270 ezerrel, a harmadik pozíciót az ELTE foglalja el 269 ezer forinttal. 

A képzési terület valamely szakán alapképzésben diplomát szerzők 76 százaléka kezd dolgozni a végzést követően, átlagosan 1,9 hónapon belül. A végzettek 53 százalékának sikerül diplomás munkakörben elhelyezkednie, ez az arány a TE-n (71 százalék) és a DE-n (63) diplomát szerzettek között a legmagasabb.

Az alapképzést elvégzők körülbelül 20 százaléka dönt úgy, hogy a végzést követően munka mellett folytatja a tanulmányait, ez az arány a TE-n (30 százalék) és a DE-n (27) végzettek körében a legmagasabb.

 

A top 3 egyetem 

Az EKKE-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme közel 316 ezer forint, ezzel az intézmény a végzést követően elérhető várható diplomás pályakezdő bért vizsgáló képzési területi ranglistánk első helyét foglalja el. A végzést követően a diplomások kicsivel kevesebb mint két hónapon belül már munkába is állnak, azonban a többi képzési területhez képest alacsony a diplomás munkakörben elhelyezkedők aránya (51 százalék). Az EKKE hallgatói átlagosan több mint 8 aktív félév alatt végzik el az alapképzést.

Az SZE-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme közel 270 ezer forint, ezzel az egyetem a képzési területi ranglista második helyére került. A végzést követően a diplomások kicsivel kevesebb mint két hónapon belül már munkába is állnak, 41 százalékukra jellemző, hogy diplomás munkakörben helyezkednek el. Az SZE hallgatói átlagosan közel 7 aktív félév alatt végzik el az alapképzést.

Az ELTE-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme közel 269 ezer forint, ezzel az intézmény a képzési területi ranglista harmadik helyét foglalja el. A végzést követően a diplomások körülbelül 1,7 hónapon belül állnak munkába, 59 százalékukra jellemző, hogy diplomás munkát végeznek. A sporttudomány képzési területen az ELTE a nagyobb képzési intézmények közé tartozik: a 2017–18-as tanévben 128-an szereztek itt diplomát.

 

A sporttudomány képzési területen végzettek munkaerőpiaci helyzete

A sporttudomány képzési területen alapképzésben végzettek magas aránya, közel 10 százaléka tanult külföldön is (például Erasmus-program keretében) a képzés alatt. A képzés során (a végzés előtt) a hallgatók körülbelül fele végzett szakmai és 71 százaléka nem szakmai munkát. 

A végzést követően a diplomások körülbelül 29 százaléka Budapesten vagy Pest megyében helyezkedik el és/vagy folytatja tanulmányait. Az alapképzést követően jellemzően a versenyszférában helyezkednek el (ez a végzettek 67 százalékára igaz), 12 százaléka vállal munkát a közszférában és körülbelül 21 százalékuk nonprofit vagy egyéb jellegű foglalkoztatónál. 

Magas azon végzettek aránya a képzési területen, akik alkalmazottként vannak jelen a munkaerőpiacon (85 százalék). Munkájukkal összességében elégedettek a sporttudomány képzési területen diplomát szerzők (67 százalék), azonban ez a mutató alacsonyabb, mint sok más képzési területnél.

Címkék: átlagjövedelem   edző   egyetem   EKKE   elégedettség   ELTE   munkaerőpiac   rangsor   sport   SZE