Példakép

A világ legismertebb magyar orvosa szobrot kapott egy londoni egyetemen

Tar Gábor | 2023-01-16
Az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác bronzból készült mellszobrát avatták fel Londonban a Queen Mary Egyetem orvostudományi karán.

A Győrfi Ádám által készített szobor avatásán Mark Rylance Oscar-díjas brit színész részleteket olvasott fel a februárban bemutatott, jelenleg is Bristolban futó Dr. Semmelweis című darabból. A színdarab a 204 éve született, az anyák megmentőjeként számon tartott magyar tudós orvos felfedezéséről szól. 

Mark Rylance Oscar-díjas brit színész és Kumin Ferenc londoni magyar nagykövet a Semmelwis-szoborral (Fotó: Magyarország Londoni Nagykövetsége)

A darab fő cselekménye az a küzdelem, amelyet a gyermekágyi láz okát és ellenszerét felismerő Semmelweis Ignác folytatott kora orvostársadalmával az általa kidolgozott életmentő fertőzés-megelőzési és higiéniai módszerek elfogadtatásáért.

A világon a legismertebb magyar orvosnak számító Semmelweis Ignácnak eddig Japántól Amerikáig 4 kontinensen, 20 nagyvárosban (köztük Tokióban, Krakkóban, Chicagóban és Bécsben) állítottak szobrot, a londoni a 24. a sorban.

A Semmelweis-szobrot Colin Bailey professzor, a Queen Mary Egyetem elnöke és Kumin Ferenc londoni magyar nagykövet avatta fel. (Fotó: Magyarország Londoni Nagykövetsége)

A Queen Mary Egyetem orvosi kara az első brit egyetemi orvostudományi intézet, ahol a magyar orvosnak szobrot állítottak – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

A szobrokat a Semmelweis Egyetem nevében állíttató dr. Rosivall László elmondta: a készítők között számos Kossuth-díjas szobrász található, és fő célja, hogy a következő generációk számára a világ minden táján közzétegyék Semmelweis örökségét, ezért a talapzatra a helyi nyelven rávésetik a tudós orvos örökségének üzenetét.

Az 1818 és 1865 között élt orvos nevét viselő Semmelweis Egyetem kapcsán ősszel megírtuk, hogy első magyar egyetemként bekerült a Times Higher Education (THE) neves londoni felsőoktatási magazin globális egyetemi rangsorának legjobb 250 intézménye közé