Free

Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért címmel időszakos kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

UNIside | 2023-08-20
A Romani Design hazánk első roma divatstúdiójaként azzal a küldetéssel nyitotta meg kapuit 2010-ben, hogy a divat- és iparművészet világán keresztül segítse a romák társadalmi integrációját. Minőségi és kézműves designtermékeik ma már nem csak itthon, hanem a nemzetközi színtéren is rendkívül népszerűek.

A Romani Design az első olyan – külföldön is sikeresen működő – divatmárka, amely tudatosan képviseli a roma kultúrát és kapcsolódását a magyar kultúrához. Legújabb kiállításuk péntektől már látogatható a Hagyományok Házában. A kiállítást Antalóczy Tímea, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelméleti tanszékének docense nyitotta meg.

A világ első roma divat márkája a Romani Design

2010-ben a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációjának támogatására alapították a Varga testvérek.  Varga Erika és Helena, a márka alapítói és tervezői minőségi, kézműves dizájn termékeket készítenek: a Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát és a magyar kultúrához való kapcsolódásait.

A Romani Design meghatározó szereplője a kortárs magyar divat és dizájn szektornak: minden termék a társadalmi felelősségvállalás jegyében készül. Varga Erika és testvére Helena munkáikon keresztül mutatják be kulturális örökségüket a roma népművészetet.

romani desing

A Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát és a magyar kultúrához való kapcsolódásait. (Fotó: Hagyományok Háza)

A Romani Design a roma kulturális tradíciókat modern, kortárs kontextusba helyezi

A Romani Design termékei a társadalmi párbeszéd platformjaként üzeneteket hordoznak, és felületet biztosítanak az alkotók által végzett aktivista tevékenység számára. A roma kulturális hagyományok motívumai megjelennek a készített termékeken. Így az általuk készített modern ruhadarabok, ékszerek, táskák és egyéb kiegészítők új szinten jelenítik meg a divat eszköztárát.

A Romani Design kollekcióit egy-egy általuk közvetíteni kívánt üzenet mentén alkotják meg a Varga testvérek.

“Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek”

Oldalak: 1 2