Uni

Óbudai Egyetem – piacképes diploma és új képzési paletta

UNIside | 2023-10-17
Egyre növekszik azoknak a száma, akik az Óbudai Egyetem képzéseire szeretnének bekerülni. A hazai felsőoktatás kiemelkedő terepe lett az intézmény, aminek erőssége, hogy a fiatalos dinamizmusa a magyar műszaki és iparosképzés legjobb hagyományaira épül. Kovács Levente rektort kérdeztük arról, miért vonzóbb egyre inkább a hallgatók számára az egyetem.

Az idén rekordot döntött a felsőoktatásba jelentkezők száma. Ez önöknél is így van?

Büszkék vagyunk arra, hogy közel egyharmaddal többen jelölték meg első helyen az Óbudai Egyetem valamely szakát a mostani felvételi eljárásban. A fővárosi felsőoktatási intézmények között ez mindenképp kiemelkedő eredménynek számít. A jelentős bővüléshez a megbízható és piacképes diploma ígérete mellett a képzési paletta új elemei is hozzájárultak. A modellváltás adta lehetőségeket az egyetemünk a legnagyobb mértékben ki tudta használni: a béremelés mellett a kutatás-fejlesztés megerősítése, a gazdasági szereplők oktatásba való bevonása, a külföldi és hazai partneregyetemekkel való együttműködés is jelzi a változások jó irányát.

Büszkék vagyunk arra, hogy közel egyharmaddal többen jelölték meg első helyen az Óbudai Egyetem valamely szakát a mostani felvételi eljárásban. (Fotó:123rf)

Az Óbudai Egyetemre mennyien jelentkeztek, illetve hányan jelölték meg az intézményt első helyen?

Az Oktatási Hivatal adatai szerint 17 429-en jelentkeztek hozzánk, ez a szám tavaly 13 672 volt, vagyis a növekedés 27 százalékos. Az első helyes jelentkezéseknél az előző évhez képest 30 százalékkal jobb az eredmény. Az idén a felvételi jelentkezéskor 4370-en, míg 2022-ben 3379-en tették az Óbudai Egyetemet első helyre.

Mi teszi vonzóvá a fiatalok számára az Óbudai Egyetemet?

Ma Magyarországon minden harmadik mérnök itt szerzi meg a diplomáját. Ez egy olyan oklevél, amelyet értékelnek a vállalatok, a hazánkban működő multinacionális cégek. Nem véletlen az sem, hogy jó néhány ipari partnerrel meg tudtunk állapodni az elmúlt időszakban, így a tanulóink duális képzés keretében már diákként szerezhetnek tapasztalatot, építhetnek ki kapcsolatokat a szakterületük sikeres cégeivel. De egy fiatal számára nemcsak a karrierlehetőségek miatt vonzó az Óbudai Egyetem: hét karunkon 12 ezren tanulnak, és sok program színesíti a diákéletet.

Ma Magyarországon minden harmadik mérnök itt szerzi meg a diplomáját. (Fotó:123rf)

Melyek az intézményben a legkurrensebb képzési területek, szakok?

Évek óta túljelentkezés van (és ezért a minimumpontszámnál magasabb felvételi ponttal veszünk fel hallgatókat) a mérnökinformatikus, az üzemmérnök-informatikus, az építészmérnöki és az építőmérnöki alapképzési, valamint az építész mesterképzési szakra. Több újonnan meghirdetett szak közül a kiberbiztonsági mérnöki mesterképzési a legkeresettebb az előzetes jelentkezési adatok alapján.

Az innováció a 21. század egyik legfontosabb területe, és mint azt a Neumann János Program is mutatja, ebben nagyon fontos az egyetemek, a kutatás és a gazdaság együttműködésének erősítése. Az intézményük hogyan kapcsolódik be ebbe a hatalmas ökoszisztémába?

Egyetemünk több ponton kapcsolódik a Neumann János Programhoz, amely alapvetően határozza meg hazánk kutatás-fejlesztési és innovációs mozgásterét közép- és hosszú távon. Kiemelt szerep jut ebben a Székesfehérváron, Kaposváron és Zsámbékon megépülő három tudományos parkunknak, a doktori iskoláink bővítésének, valamint az ipari partnereinkkel való együttműködések erősítésének.

Milyen gyorsan tudnak elhelyezkedni és mekkora átlagjövedelemre számíthatnak a frissdiplomásaik?

Ha érdekel a válasz a frissdiplomások átlagjövedelmével kapcsolatban, illetve szeretnéd tudni, hogy a jövő évi felvételinél milyen intézményi pontokat ad majd az Óbudai Egyetem a felvételizőknek, akkor mindenképpen olvasd el a teljes interjút az UNI2023 in &out, nyár kiadványban.

UNI2023 in &out, nyár kiadvány megrendelhető:

https://uniside.hu/kiadvanyvasarlas/