Uni

Az Óbudai Egyetem folyamatosan szintet lép Varga Mihály véleménye szerint

UNIside | 2023-09-12
Varga Mihály pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy „a belső energiák helyzetbe hozása, a közoktatás és a felsőoktatás közötti átjárhatóság, a nemzetközi kapcsolatok építése, valamint az egyetem és a hazai cégek közötti megállapodások tették sikeressé az Óbudai Egyetemet”.

Mit emelt ki Varga Mihály?

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem folyamatosan szintet lép és erősödik, ennek köszönhetően pedig rekordévet tudhat magáénak: soha annyi hallgató nem jutott be az intézménybe, mint az idei felvételin. Több mint 12 ezer hallgatójával mára az ország egyik legnépszerűbb egyetemévé vált tette hozzá.

Továbbá felidézte, amikor a kormány néhány éve javaslatot tett az egyetemek alapítványi működésére, éppen az volt az alapvető cél, hogy a belső energiák helyzetbe kerüljenek” és még nagyobb autonómiát kapjanak az intézmények.

Tudtuk, hogy a magyar felsőoktatásból nem jön ki az a teljesítmény, ami igazából ott rejtőzik benne” fogalmazott, hozzátéve: a hiányosság elsődleges oka a struktúra volt, ezért nyúlt hozzá a kormány. A modellváltással lehetővé vált, hogy a kiváló teljesítmények, valamint a gazdaságot is húzó, korszakalkotó megoldások elinduljanak az egyetemekről hangoztatta a pénzügyminiszter.

 

Az értékelés

Varga Mihály úgy értékelt, a kormány eredményesen kapcsolta össze a magyar egyetemeket a gazdaság vérkeringésével, együttműködési lehetőségeik, vállalati kapcsolataik megsokszorozódtak.

Az Óbudai Egyetemet méltatva ismertette, hogy nemzetközi minősítések szerint az intézmény a legjobb magyarországi műszaki egyetemmé vált az utóbbi években, emellett a legfeljebb 50 éves, fiatal egyetemek” kategóriájában bekerült a világ legjobb háromszáz egyeteme közé. „Az Óbudai Egyetemnek van átfogó víziója arról, honnan hova szeretne eljutni” jelentette ki.

A hallgatókhoz fordulva úgy folytatta: az egyetem nyitott a piac irányába, és aki úgy érzi, hogy van hasznosítható tudása, annak egyre több lehetősége lesz az intézményben, hogy a tudásából gazdasági prosperitást is elérjen.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Óbudai Egyetemet méltatta. (Fotó: unsplash.com)

 

A helyettes államtitkár beszéde

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta: jó ma egyetemistának lenni Magyarországon, különösképpen az Óbudai Egyetemen, amely a ranglisták szerint a világ legjobb 5 százalékába tartozik. Szavai szerint az intézmény „élt mindazzal a lehetőséggel, ami az új, versenyképes egyetemi modellben a magyar kreativitást, tudást, észjárást engedi érvényre juttatni”.

A helyettes államtitkár kiemelte: versenyképességi fordulat valósul meg a magyar felsőoktatásban. Hozzátette: akinek diplomája van, 36 nap alatt munkát kap és a diploma minimum másfélszeres bérszorzót jelent.

Varga-Bajusz Veronika örömtelinek nevezte, hogy idén 33 százalékkal nőtt az egyetemekre jelentkezők száma tavalyhoz képest. Az elérendő célok között pedig rögzítette: 2030-ra lesz magyar egyetem a világ legjobb száz egyeteme között, és három magyar intézmény is bekerül a száz legjobb európai egyetem közé.

(Forrás: MTI)