Tudástár

Nyelvvizsga vagy nyelvi érettségi? Melyiket válaszd?

UNIside | 2022-10-06
Egy idegen nyelvből mindig kötelező érettségit tenni, de mi a helyzet a nyelvvizsgákkal? Mennyire van rá szükséged? Sok közös van bennük, nem véletlenül szoros a kapcsolat közöttük, de különbségek is vannak, ezért érdemes átgondolni, hogy mi a fontos számodra, amikor választasz. Idővel mind a kettőre szükséged lehet, de első körben elég csak az egyiket megcsinálni. Ebben segítünk most neked!

Így függ össze a két vizsga

Egyszerre a kettőt? Lehetséges! Amennyiben sikeres emelt szintű érettségid lesz egy idegen nyelvből, akkor a 60 százaléknál jobb eredmény egy B2 (középfokú) komplex nyelvvizsgával. A 40-59 százalék közötti eredmény pedig egy B1 (alapfokú) komplex nyelvvizsgával egyenértékű. Ilyenkor az érettségi bizonyítványod záradékában kerül egy államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal egyenértékű okirat. Ne felejtsd el, hogy ez csak az emelt szintű nyelvi érettségire vonatkozik, sajnos egy hibátlan középszintű érettségi után sem kaphatsz nyelvvizsga bizonyítványt.

Pontszámítási különbségek

Az államilag elismert nyelvvizsga többletpontot ér a felvételi pontszámításnál. A B2 komplex típusú nyelvvizsgáért 28 pontot kapsz, a C1 (felsőfokú) vizsgáért pedig 40 többletpont jár. Figyelj arra is, hogy a nyelvtudásért maximum 40 pontot szerezhetsz a felvételin, még abban az esetben is, ha több nyelvvizsgával rendelkezel.

Egy nyelvből csak egyszer jár többletpont!

Azt is érdemes tudni, egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért kapható többletpont, így ha például angolból van egy B2-es és egy C1-es nyelvvizsgád, akkor csak az egyik után jár pont. Ha pedig ugyanabból a nyelvből szereztél nyelvvizsgát és emelt szintű érettségit is, akkor is csak a kedvezőbb pontszámot biztosító vizsga után ítélik meg a többletpontokat.

Forrás: Pixabay

Készülj fel, hogy ugyan a hazai pontszámításnál az államilag elismert nyelvvizsgák minden esetben beleszámítanak, külföldi egyetemek és bizonyos munkahelyek nem fogadják el az összes típusú nyelvvizsgát, amit itthon szerezhetsz. 

Mi a közös a két vizsgában?

Az olyan emelt szintű idegen nyelvi érettségin és nyelvvizsgán, amelyek egymásnak megfelelő szintűek – nem meglepő módon – ugyanolyan vizsgarészekkel találkozhatsz. Halláskészség, íráskészség, szövegértés és külön a szóbeli. Ha felkészültél már egy nyelvvizsgára, akkor érdemes egy azonos szintű emelt érettségit is tenni, hiszen az elvárt tudás, a témakörök és a típusfeladatok lényegében azonosak lesznek.

Mi a különbség a két vizsga között?

Ha spórolni szeretnél, akkor még az érettségid évében írd meg az idegen nyelvi érettségit, mert a nyelvvizsgák minden esetben fizetősek. Annyi jó hírünk van, hogy az első sikeres államilag elismert komplex nyelvvizsga árát vissza tudod igényelni az államtól. Ennek neked kell utánajárni, automatikusan nem térítik meg a költségeidet.

Nyelvvizsgából több fajta is van, általános vagy szaknyelvi, illetve több helyen is megírhatod, ahol mások a követelmények. Ráadásul – ahogy már korábban is említettük – nem azonosan fogadják el őket a nagyvilágban. 

Nyelvvizsga esetében te választhatod ki a nehézségi szintet, amely lehet alap-, közép-, és felsőfokú, addig az idegen nyelvi érettségin kizárólag csak az emelt szintű vizsgád lesz érvényes közép- vagy alapfokú nyelvvizsgaként.