Uni

Nomen est omen: miről kapta a nevét a Corvinus Egyetem? – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-06
A legtöbb hazai egyetem általában arról a városról kapta a nevét, ahol található, továbbá az intézmény specializációjára is utalhat az elnevezésük, hogy milyen tudományokat sajátíthatsz el a falain belül. Az is gyakori, hogy egy kiemelkedő tudósról, művészről esetleg egyház- vagy államférfiról kapta a nevét. A Budapesti Corvinus Egyetem úgy tűnik igazi kakukktojás a magyar egyetemek között, hiszen a Corvinus elnevezés egyik kategóriába sem esik bele.

A Corvinus Egyetem “leánykori” neve sokak emlékezetében Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem volt, tekintve hogy ezen a hivatalos néven futott 1953–1990 között, amit – értelemszerűen – a rendszerváltás után meg is változtattak. Ezek után egészen meglepő volt, hogy 2014-ig az aula állandó vendége maradhatott a híres Marx-szobor, amit később el is távolítottak, de teljesen nem váltak meg tőle. Jelenleg a főépület északi fogadótermében található.

Forrás: 123rf

Azonban a “Közgáz” becenévre hallgató intézmény korántsem Marx nevével kezdte a pályafutását. 1948-ban hozták létre önálló egyetemként a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetemet, amit csak öt évvel később neveztek el a német filozófusról és közgazdászról. Többszöri átszervezés után 1990-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, majd 2000-től  Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem lett, végül újabb összevonások után 2003-ban vette fel a Budapesti Corvinus Egyetem elnevezést. Az átszervezések azóta sem szűntek meg, de a nevet egyelőre nem érintettek az intézmény életét befolyásoló döntések.

Honnan a Corvinus név? Mi köze a hollóknak a közgazdaságtanhoz?

Ha etimológiailag vizsgáljuk, a corvinus szó a corvus szóból származik, ami hollót jelent. A corvinus pedig “hollóst”. Amennyiben egy kicsit is figyeltél történelemórán, akkor a corvinák kifejezés sem lesz ismeretlen, hiszen azok a Hunyadi Mátyás híres könyvtárából (Bibliotheca Corviniana) származó díszes kötésű kódexek, a reneszánsz könyvművészet remekei. Mátyás király, azaz Corvin Mátyás pedig nem véletlenül nevezte így el a gyűjteményét. A Hunyadiak címerállatukról kapták a családi elnevezésüket, amely egy csőrében gyűrűt tartó holló. Ennek állít szép emléket Arany János híres verse, a Mátyás anyja. Azonban a holló már Hunyadi János címerét is díszítette, egyes források szerint Mátyás nagyapjának birtoka a Holló Köve nevet viselte.

Végeredményben ugyan egy államférfihoz – nem is akárkihez – köthető a Corvinus Egyetem elnevezése. Azonban sokkal fontosabb, hogy inkább a magyar történelem egy ismert időszakát idézi. A humanizmust, a reneszánszot, a prosperitást, a gazdasági fejlődést, az ország egyik aranykorát jelenti. 

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy miért a Corvinus nevet, jelképének pedig a hollót választotta az egyetem, akkor ajánljuk neked az intézmény videóját. És reméljük, ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor legalább sejted, hogy mit jelent a címben jelzett latin mondás…