Példakép

Így spórolhatunk a számítógépes teljesítménnyel – magyar előadó a Nobel-héten

Bodzás Szabolcs | 2022-12-10
Mészáros Botond egyedüli magyarként ad elő az idei Nobel-héten, ahol az összetett rendszerek matematikai modellezéséről fog beszélni. A fiatal kutató, az ELTE mesterszakos hallgatója azt vizsgálja, hogy egy összetett rendszert nagyszámú paraméterrel leíró modell hogyan redukálható kisebb elemszámúra, csökkentve ezzel az időtényezőt és számítógépes adattárolási igényt.

Mi is a Nobel-díj?

Ahogyan arról korábban írtunk is róla, s ahogy a többség a tanulmányaiból emlékezhet rá, a Nobel-díj Alfred Bernhard Nobel 1833-ban született svéd vegyész, feltaláló nevéhez köthető. A természettudományon belül a fizika, a kémia, a fiziológia és orvostudomány területén tevékenykedők, illetve az irodalom legjobbjai részesülhetnek benne.

Mi az a Nobel-hét?

Egy 1976 óta létező egyhetes fiatal kutatói rendezvény, ami a Nobel-díj átadását kíséri. Mészáros Botond most egyedül képviseli Magyarországot ezen a találkozón.

Forrás: Unsplash

A kísérőprogram célja a tudományos sokrétűség bemutatása, a nemzetközi kapcsolatok előmozdítása a világ tudományos érdeklődésű, tehetséges fiataljainak összegyűjtésével.

A programot a Stockholm International Youth Science Seminart (SIYSS) a Fiatal Tudósok Svéd Szövetségének Bizottsága rendezi meg minden évben.

Akire büszkék lehetünk

Hazánkból egyedül Mészáros Botond került be a programba, egy svájci és egy svéd fiatal mellett.

A szemináriumon, amely december 4-én kezdődött, idén 23 fiatal vett részt a világ minden tájáról, a biológiát, az orvostudományt és az informatikát négyen-négyen, a matematikát, a fizikát és a kémiát hárman-hárman, a környezettudományt ketten képviselték.

Mit várnak el a résztvevőktől?

Napjaink egyik legnagyobb matematikai  kihívása a valós, összetett rendszerek megértése és modellezése. 

A komplex rendszerek viselkedése hatalmas számú elem közötti különféle interakciókból ered, ilyenek például a mezoszkópikus anyagok tulajdonságai, a pénzügyi események, a társadalmi csoportok lokális és globális evolúciója, valamint ezek összefüggései a Föld éghajlatában és biodiverzitásában bekövetkező esetleges jövőbeni változásokkal.

 Az ELTE mesterszakos hallgatója azt vizsgálja, hogy egy összetett rendszert nagyszámú paraméterrel leíró modell hogyan redukálható kisebb elemszámúra, csökkentve ezzel az időtényezőt és számítógépes adattárolást. Mészáros Botond az eddigi eredményeit mutatja be az eseményen.

Mikor lesz pontosan a díjátadó?

Idén október 3–10. között jelentették be, hogy kik kapták 2022-ben a Nobel-díjakat. Az elismeréseket a szokásoknak megfelelően a díjat alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én, azaz ma adják át Oslóban és Stockholmban.